Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Skönhet

Dina känslor syns på din hy

Du har säkert haft en ansiktsmask, eller hört talas om laserbehandlingar för hyn – men visste du att man numera kan få psykodermatologisk hjälp för sina hudproblem?

Text: Olivia Hagéus - 6 september 2017
Annons

Allt fler forskare pekar på humöret som en anledning till varför hyn plötsligt blir sämre. Det kan handla om allt från enstaka finnar och plötsliga rodnader till oförklarliga inflammationer. Lider du av hudbesvär trots att du äter en hälsosam kost och är noga med att rengöra ansiktet? Då kan det vara stressen, menar Matt Traube, utbildad terapeut och specialist inom psykodermatologi (läran om hur huden och psyket kommunicerar).

– I mitt arbete försöker jag ringa in patientens problem, det vill säga ta reda på omständigheterna kring varför man plötsligt får utbrott i huden. När man väl börjar prata om det märker man att patienterna säger liknande saker: ”det började när jag skulle gifta mig…” eller ”det var en stressig vecka på jobbet”. Man kan se ett samband mellan hudens sundhet och patientens mentala hälsa, säger han till The Cut.

Forskare menar att det är immuncellerna under huden som reagerar på stressen, vilket skapar en obalans.

– Du blir stressad över dina problem, och dina problem blir värre för att du stressar, förklarar Traube.

Även om psykodermatologisk behandling inte nödvändigtvis löser alla hudens problem, så kan det vara värt att överväga. Genom att konfrontera sina hudproblem och sluta stressa över dem kan de faktiskt bli bättre.

Annons