Annons
X
Annons
X

Din whisky kan vara förfalskad

Förfalskade viner har länge varit ett problem – inte minst för auktionshusen. Nu har ligorna gett sig på något lika lukrativt: gammal whisky. För några månader sedan avslöjades en förfalskad flaska Laphroaig värderad till över en miljon kronor. Nu har det hänt igen.

Det berömda whiskydestilleriet Laphroaig på ön Islay är en av de populäraste producenterna av samlarwhisky.
Det berömda whiskydestilleriet Laphroaig på ön Islay är en av de populäraste producenterna av samlarwhisky. Foto: Laphroaig.

Det berömda whiskydestilleriet Laphroaig på ön Islay är en av de populäraste producenterna av samlarwhisky.

Foto: Laphroaig. Bild 1 av 2

Den förfalskade flaskan från Laphroaig årgång 1903 var värderad till över en miljon kronor – och det är inte den enda förfalskade samlarwhiskyn.

Foto: Laphroaig Bild 2 av 2

Den förfalskade flaskan från Laphroaig årgång 1903 var värderad till över en miljon kronor – och det är inte den enda förfalskade samlarwhiskyn.

Foto: Laphroaig Bild 1 av 1

Del 1 av 1

I december avslöjades att en flaska Laphroaig från 1903 var en bluff. Både flaskan och innehållet var förfalskat. Laphroaig-buteljen hade cirkulerat i många år som den äldsta överlevande buteljen från det berömda destilleriet. Den var värderad till hundratusen pund, cirka 1,1 miljoner kronor berättar The Drinks Business. Detta är bara toppen på ett isberg, tror branschbedömare.

Nyligen avslöjade auktionshuset Whisky.Auction ett större antal förfalskade whiskyflaskor från en stor samling. Upptäckten gjordes då en whiskysamlare kontaktade auktionshuset för att visa upp några whiskybuteljer ur sin samling. När värderaren tittade på flaskorna kände hon genast att något inte stämde och efter besök i källaren fanns ingen tvekan. Där fanns massor av förfalskade flaskor.

Hade samlaren fått sälja whiskyn som äkta hade han kunnat tjäna flera miljoner kronor. Mannen blev senare häktad och flaskorna konfiskerades. Scotland Yard säger att man inte sett spritförfalskningar i denna omfattning tidigare.

Enligt det skotska auktionshuset har runt 55 000 flaskor gammal whisky bytt ägare bara i Storbritannien under 2016. Värdet på dessa flaskor ligger på omkring tolv miljoner pund, cirka 130 miljoner kronor. Hur många som är bluff finns ingen uppskattning av. De båda ägarna till Whisky.Auction är nu oroliga att antalet förfalskningar kommer att stiga kraftigt i år. Deras budskap är att whiskysamlare måste se upp ordentligt. Uppmaningen är: ”köp inte ovanlig gammal whisky om du inte är hundra procent säker på proveniensen”, rapporterar The Drinks Business.

Deras budskap är att whiskysamlare måste se upp ordentligt.

Den förfalskade flaskan från Laphroaig årgång 1903 var värderad till över en miljon kronor – och det är inte den enda förfalskade samlarwhiskyn. Foto: Laphroaig

Firman som avslöjade Laphroaig-buteljen, amerikanska Rare Whisky 101, har senaste tiden hittat en mängd andra förfalskade whiskyflaskor. Enligt The Drinks Business handlar det om gammal whisky för runt tio miljoner kronor som nu beslagtagits.

På Rare Whisky 101 tror man heller inte att detta var slutet för förfalskningar eftersom intresset för gammal whisky ökar hela tiden – och förfalskarna blir allt skickligare.

Annons
Annons
X
Annons
Annons
X
Annons
X