Din tid som designer är här

NY TEKNIK Trots oron för miljön kommer vi i framtiden både att skapa och shoppa fler plagg än vad vi gör i dag. Det tror Daniel Björk – och menar att det kanske inte är fullt så hemskt som det låter.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

”Ending is better than mending”, eller på svenska ”bättre kassera än reparera”. Så är en av deviserna i ”Du sköna nya värld”, Aldous Huxleys dystopiska framtidssatir över massproduktion. Befolkningen indoktrineras att köpa nytt i stället för att laga det som har blivit trasigt, för att på så sätt hålla igång ekonomin. Släng och köp nytt, det är idealet.

I en tid då kläder har blivit allt billigare känns det som att vi lever i en värld där Huxleys vision är närmast verklighet. Men till skillnad från medborgarna i bokens världsstat uppmanas vi just nu att ta hand om våra kläder genom att laga och återanvända dem eller lära oss förvandla gamla plagg till nya. Paradoxalt nog kommer denna ”indoktrinering”från modemärken, modejournalister och modeskapare. Idealet är att köpa få plagg av hög kvalitet så att de håller. Det är så klart beundransvärt, men frågan är om det är framtiden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons