Din omgivning påverkar din vikt

Enligt en ny amerikansk studie är fetma socialt smittsamt. Om en person blir överviktig ökar risken för dennes närastående att också bli det.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ansedda Harvards University och University of California har granskat data från ett nätverk av 12067 amerikaner under en 32 år lång period. Resultatet av undersökningen tyder på att fetma är socialt överförbart mellan personer som är nära bekanta eller släkt med varandra. Om en människa blir överviktig ökar risken för individens vänner att också bli överviktiga med hela 57 procent. Mellan syskon innebär det 40 procents ökad risk för fetma, och mellan föräldrar och barn är sambandet 37 procent. Störst är faran om personerna är av samma kön, då det i ett vänskapsförhållande är hela 71 procents ökad fara för övervikt. Sambandet gäller även omvänt; att de som har lägre vikt också smittar av sig på sin omgivning.

Enligt forskarna bakom undersökningen, som publiceras i The New England Journal of Medicine, är en bidragande orsak till sambandet att normen för vad som är övervikt och inte förändras vänner och familjemedlemmar emellan, när en närastående blir överviktig.

Annons
Annons
Annons