Din nya favoritkille

Under strecket
Publicerad
Annons

The Hives sångare Howlin" Pelle Almqvist dricker varm choklad med vispgrädde och pratar om Fagersta i norra Västmanland. Det var där The Hives bildades i början av 90-talet. I Fagersta kommun bor 12 277 personer, största arbetsgivare är Seco Tools som tillverkar "verktyg för skärande bearbetning samt slitdelar av hårdmetall" och största politiska parti är vänsterpartiet. Mellan 1989 och 1995 arrangerades festivalen Bergslagsrocken där, som blev känd framför allt för att den tog dit stora amerikanska punk- och hardcoreband, men som även bokade till exempel Radiohead tidigt. Härifrån kommer hardcorebandet 59 Times The Pain och skatepunkarna No Fun At All, samt Peter Ahlqvist som numera driver skivbolaget Burning Heart Records i Örebro.
Hives började spela i 14-årsåldern och repade i samma lokal som alla de andra punkbanden, tills de blev utslängda för att ha druckit folköl. Men de skilde sig alltid lite från mängden.

– Folk tyckte alltid att vi var lite kufiga. Vi hade inte riktigt samma influenser, så dom tyckte vi lät konstigt, säger Pelle. Mycket av våra influenser plockade vi ju från tv, typ. Man såg snuttar av James Brown eller The Who och tyckte det var fränt, och så köpte vi skivor på bokhandeln, Hits of the 60"s typ.
Peter Ahlqvist hade känt till Hives-killarna sedan de hängde utanför konsertställen i Fagersta som de var för små för att komma in på. 1996 lät han dem spela in mini-albumet Oh Lord! When? How? på en underetikett till Burning Heart. - Man märkte direkt att de var mer musikintresserade än andra. De gjorde inte allt efter den där mallen som alla andra 13-14-åringar, de influerades av lite äldre prylar. De var influerade av punkband också, men inte de här jättevanliga, NOFX och allt vad folk lyssnade på. Det fanns lite mer finess och tanke bakom. Sen började de ganska snabbt hitta otroliga influenser, gräva i sina föräldrars skivbackar och lyssna på väldigt smal musik. De hade nåt visst redan då, men det var ju ingen som fattade att de skulle bli så här populära. Den kaxiga attityden har de ju verkligen utvecklat, men den fanns där redan från början.

Annons
Annons
Annons