Annons

”Din bil kommer att hålla koll på dig”

Utvecklingen mot mer uppkopplade fordon är positiv, men kunskapen om vilka uppgifter som samlas in, lagras och delas är i dag mycket låg bland bilisterna, skriver Erik Kjellin, Motormännen.

Under strecket
Publicerad
Foto: Annika af Klercker

Erik Kjellin

Foto: Pressbild

Den tekniska utvecklingen inom fordonsindustrin har på kort tid tagit mycket stora steg framåt och bilindustrin står på randen till en revolution. Inom en närliggande framtid kommer två stora innovationer inom fordonsteknologin få genomslag med full kraft; uppkoppling och autonom körning. Med ”internet of things”-applikationer kan olika objekt, som exempelvis bilar och vägskyltar, inte bara kopplas upp, utan även bli ”smarta” och bilförare kommer snart att se en helt annan värld av mobilitet. Men vad som inte uppmärksammats på samma sätt är utvecklingens negativa följder för den rättvisa konkurrensen, det fria valet och den personliga integriteten.

Internetuppkopplade bilar är redan i dag en reali­tet. De uppkopplade bilarna, utrustade med sensorer, lokaliserings- och kommunikationsenheter kan samla in och skicka allt mer och mer data om sina förare, vilket inkluderar information om beteende bakom ratten, resvanor, körstil och tillståndet på bilen i syfte att öka säkerhet, hållbarhet och bekvämlighet. Samtidigt används den stora mängd information som samlas in till att skapa tydliga förarprofiler. Dessa kan användas för individanpassade tjänste­erbjudanden, men kan även resultera i dyra underhållskostnader, förlust av garantin, dataintrång eller oönskade kommersiella erbjudanden.

Annons
Annons
Annons