Annons

”Dimridåer för att försvara ett oligopol”

Anna-Karin Hatt och Björn Hellman, vd:ar för LRF (Lantbrukarnas riksförbund) och Livsmedelsföretagen.
Anna-Karin Hatt och Björn Hellman, vd:ar för LRF (Lantbrukarnas riksförbund) och Livsmedelsföretagen. Foto: Pressbilder

De få svenska dagligvarukedjorna utnyttjar sin makt för att pressa livsmedelsproducenterna med osunda affärsmetoder. Det skriver Anna-Karin Hatt, LRF, och Björn Hellman, Livsmedelsföretagen, i en replik.

Under strecket
Publicerad

Svensk Handel och Visita ifrågasätter i sin debattartikel om ny lagstiftning som syftar till att skydda leverantörer mot dagligvaruoligopolets otillbörliga affärsmetoder behövs. Svaret på den frågan är ja. Den senaste tidens rapportering i media om dagligvaruhandelns affärsmetoder visar med önskvärd tydlighet hur angeläget det är. Vi välkomnar den kommande lagstiftningen och för att den ska få önskad effekt är det avgörande att den omfattar så många aktörer som möjligt.

Livsmedelskedjan i Sverige präglas i dag av snedvriden konkurrens. De få svenska dagligvarukedjorna utnyttjar sin makt för att pressa livsmedelsproducenterna med osunda affärsmetoder. Det är därför hög tid att införa spelregler på livsmedelsmarknaden som förbättrar balansen mellan producenter, livsmedelsindustri, grossister och detaljhandel.

Annons
Annons
Annons