Annons

Vem ska få Venezuelas guldmiljarder?

Vem har rätt att bestämma över Venezuelas guldreserver? Genrebild.
Vem har rätt att bestämma över Venezuelas guldreserver? Genrebild. Foto: Michael Probst/AP/TT

Vem är Venezuelas legitime ledare: Nicolás Maduro eller Juan Guaidó? Frågan ställs av brittiska centralbanken Bank of England och svaret kommer avgöra vem som får lägga vantarna på tio miljarder kronor i guld.

Under strecket
Ivar Andersen / TT
Publicerad

Venezuelas centralbank BVC har sedan tidigare stora guldreserver liggande hos sin brittiska motsvarighet Bank of England.

Nu vill BVC göra ett uttag värt motsvarande nästan tio miljarder kronor. Något som vållat diplomatiskt och juridiskt huvudbry, rapporterar The Guardian.

Två politiska ledare konkurrerar om makten i det krisande Venezuela. Dels den valde presidenten Nicolás Maduro, dels självutnämnde interimspresidenten Juan Guaidó som stöttas av ett femtiotal länder inklusive Sverige.

Dilemmat för Bank of England är att Guaidó inrättat en parallell centralbank, som vänt sig mot den officiella centralbankens begäran om uttag.

Bank of England har nu bett en förvaltningsdomstol i London att reda ut vilken centralbank, och i förlängningen vilken president, som är legitim.

Storbritanniens dåvarande premiärminister Jeremy Hunt erkände i fjol Guaidó som interimspresident, men rätten har att ta ställning till om den politiska markeringen medför att Madurokontrollerade myndigheter underkänns.

Maduros centralbank uppger att guldet ska säljas och att pengarna ska föras över till FN:s utvecklingsprogram UNDP, som ska använda medlen för att minska coronapandemins skadeverkningar i Venezuela.

– I praktiken hålls våra guldreserver i Bank of England gisslan av politiska fraktioner, säger Sarosh Zaiwalla som företräder Maduro-banken enligt The Guardian.

Men enligt Guaidó kommer pengarna användas till att "förtrycka och angripa det venezuelanska folket", rapporterar Forbes.

Rätten förväntas meddela sitt beslut om guldmiljarderna innan slutet av juni.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons