Annons
X
Annons
X
(uppdaterad)
Skandalerna i Kommunal

Dildos och lyxfester – sex fackskandaler vi minns

Porrklubbsbesök, spritfester och lägenhetsklipp. Året inleddes med en rejäl fackskandal. Men Kommunals frikostiga fester är knappast den första fackliga kontroversen som har uppdagats. SvD Näringsliv har letat fram sex fackskandaler genom historien.

Hans Ericson, chef på Transportarbetareförbundet.

Foto: Christer Kindahl Bild 1 av 1

Bild 1 av 6

Den piprökande fackpampen

[object Object]
Hans Ericson, chef på Transportarbetareförbundet. Foto: Christer Kindahl

Det var tidigt i januari 1976. Fackskandalernas fackskandal sammanfattades med en bild på Hans Ericson, Transportarbetareförbundets chef, intill en pool på Kanarieöarna med en pipa i mungipan.

I Francos Spanien var det inte tillåtet att organisera sig fackligt. Därför bojkottade LO på den tiden Spanien som resmål.

Bojkotten satte inte stopp för Hans Ericssons semesterplaner. Fackbasen hade dessutom rest till de spanska semesteröarna på charterbolaget Scanairs bekostnad. Han bodde på ett hotell som ägdes av Svenska arbetsgivareföreningen, skriver tidningen Chef.

Annons
X
Annons
X
Foto: Drago Prvulovic/TT Bild 1 av 1

Bild 2 av 6

Porrklubbar och dildos på Europaturnén

Foto: Drago Prvulovic/TT

I oktober 2004 kunde Sveriges radio bekräfta något det länge hade ryktats om kring Trollhättans fackliga kretsar: att den lokala Metall-filialens ledning gärna åkte på barnförbjudna äventyr.

Det handlade om besök på porrklubbar i Köpenhamn, där Metallavdelningens medlemmar betalade för både spriten och inträdet. Ett annat besök, den gången på en belgisk porrklubb, hade kostat 50 000 kronor, skriver SR.

Under besöket i Belgien hade avdelningsstyrelsen och omudsmännen också köpt en dildo som en present till en i sällskapet. Medlemskassan stod för notan.

Även på hemmaplan kunde det gå vilt till, enligt SR. Under avdelning 112:s fester kunde facket bjuda både på sprit, taxiresor och hotellövernattningar.

Skandalen ledde till att många fackförbund såg över sina representationsregler.

Annons
X
Annons
X

Wanja Lundby-Wedin, fotograferad 2009 på LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Bild 3 av 6

Återkommande lägenhetsklipp

[object Object]
Wanja Lundby-Wedin, fotograferad 2009 på LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg

Den tidigare LO-basen Wanja Lundby-Wedin har gjort en rad uppmärksammade lägenhetsaffärer genom åren.

För sex år sedan flyttade hon in i en takvåning på Saltmätargatan i centrala Stockholm. Fastigheten ägdes då av LO-facket Kommunal.

– Jag frågade fastighetsägaren om de hade något mindre innan jag lade ut lägenheten för byte på den öppna marknaden. Det kändes mest schyst så, sa Wanja Lundby-Wedin till Aftonbladet när affären uppdagades.

2004 lyckades Lundby-Wedin få igenom ett triangelbyte med hjälp av kontakter inom Byggnadsarbetareförbundet, Lärarförbundet och IF Metall. I potten låg en lägenhet på 160 kvadratmeter på Kungsstensgatan i Stockholm. Mellanhand i det bytet var Byggnads en av tidigare ordförande.

– Jag tyckte att (lägenheten) skulle vara kvar inom rörelsen och Byggnads, sa han till DN.

För tolv år sedan kunde tidningen Kommunalarbetaren berätta att flera höjdare inom Kommunal hade skaffat lägenheter till sina barn genom ett särskilt fastighetsbolag. Granskningen uppmärksammades av Expressen.

Annons
X
Annons
X

Wanja Lundby-Wedin avtackas som LO:s orförande vid kongressen 2012.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

Bild 4 av 6

Satt i 25 styrelser

[object Object]
Wanja Lundby-Wedin avtackas som LO:s orförande vid kongressen 2012. Foto: Anders Wiklund/TT

Mellan 2000 och 2012 var Wanja Lundby-Wedin inte bara ordförande för facksammanslutningen LO.

Hon satt också på tunga poster som styrelsemedlem i pensionsjätten AMF, försäkringsbolagen AFA och Folksam och Aftonbladet, där LO äger 9 procent. Därutöver tillkom ytterligare 21 styrelseuppdrag, enligt en granskning av Dagens Industri 2009.

– Än är det inte klart vilka uppdrag som hon kan få lämna, men beslut ska fattas så fort som möjligt, sa LO:s pressekreterare Joakim Jakobsson till tidningen.

Några veckor senare hade Wanja Lundby-Wedin lämnat AMF, AFA, och Aftonbladets styrelser.

Annons
X
Annons
X

Statsminister Stefan Löfven talar på Unionens kongress i oktober 2015.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 1 av 1

Bild 5 av 6

Satsade miljoner på ifrågasatta kurser

[object Object]
Statsminister Stefan Löfven talar på Unionens kongress i oktober 2015. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Vidlyftiga notor har inte bara förekommit i representationssammanhang.

Nyligen kunde Sveriges radio avslöja att tjänstemannafacket Unionen har betalat över 20 miljoner kronor för att utbilda sina anställda i "kommunikologi", en lära inom kommunikation som enligt SR "motsätter sig en oberoende vetenskaplig granskning".

Bland annat har anställda inom Unionen fått krypa på golvet i en övning som syftar till att bättre koppla samman hjärnans olika delar.

Experter som SR talade me liknade kommunikologin vid scientologikyrkan.

– Det låter förskräckligt, det du beskriver har inget med unionens utvecklingsarbete att göra, sa kanslichefen Hanna Brandt Gonzales till SR.

Annons
X
Annons
X

Kommunals ordförande Annelie Nordström har hittills inte uttalat sig offentligt om Aftonbladets avslöjande.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Bild 6 av 6

Fackets spritfester och porrshower

[object Object]
Kommunals ordförande Annelie Nordström har hittills inte uttalat sig offentligt om Aftonbladets avslöjande. Foto: Tomas Oneborg

Kommunal, som representerar lågavlönade anställda inom offentlig sektor, har har gått back med över 320 miljoner på att sin krog- och konferensverksamhet.

Metropol Palais, som Kommunals krog i StockholmA heter, har stått värd för nakenshower och evenemang med en porrstjärna.

– Vi kan inte bedöma vad som är fulkultur och finkultur, säger Anders Bergström, Kommunals kassör, till Aftonbladet efter tidningens avslöjande.

– Jag ber alla om ursäkt för att detta har inträffat, fortsätter han.

Samtidigt har Kommunals förbundskontor druckit sprit för hundratusentals kronor per julfest, uppger Aftonbladet. I december 2014 gick bara själva alkoholen på 110 000 kronor. Medlemskassan stod för notan.

– När vi representerar så gör vi det med måtta, säger Anders Bergström.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X