Annons

Björn Kohlström:Dikter för den som inte bryr sig om poesi

Kan man dikta om Donald Trumps Twitterutbrott, David Beckhams hälskada eller King Kongs fru? Ja, det gör i alla fall den populära brittiska hovpoeten Carol Ann Duffy, som i stället för att gnälla över samtidens ointresse för poesi skriver dikter som talar direkt till samtiden – och utmanar själva tidsandan.

Publicerad
Carol Ann Duffy är den första skotten och den första kvinnan som utnämnts till brittisk hovpoet.
Carol Ann Duffy är den första skotten och den första kvinnan som utnämnts till brittisk hovpoet. Foto: Murdo MacLeod/IBL

England har bevarat den något egendomliga ­traditionen att hålla sig med en hovpoet, en Poet Laureate, sedan lång tid tillbaka. Även om skicket att monarken tillhandahåller en årlig summa (och ansenliga mängder vin) fanns ­redan under medeltiden med poeter som Chaucer, var det först när Karl II utsåg John Dryden 1668 som uppdraget blev en institution. Formerna har varierat genom åren, men oftast har det inneburit plikten att ­tillhandahålla nyskrivna dikter vid stora nationella begivenheter – till en början nyårets infinnande samt givetvis monarkens födelsedag. I Sverige har sedvänjan inte riktigt varit lika lyckosam: inför kronprinsessan Victorias bröllop 2010 uppvaktades 30 svenska poeter med önskemålet att skriva en kärleksdikt till brudparet, men så många tackade nej att projektet fick avbrytas.  

Carol Ann Duffy är den första skotten och den första kvinnan som utnämnts till brittisk hovpoet.

Foto: Murdo MacLeod/IBL Bild 1 av 2

Carol Ann Duffy besökte litteraturfestivalen Stockholm Literature 2014.

Foto: Rob Schoenbaum/IBL Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons