Annons

Martin Lagerholm:Diktaren som hade sin egen sekt

Stefan George (1868–1933) hör till den moderna poesins främsta, men inte sällan överskuggas orden av hans mytomspunna leverne. I en ny biografi ­ beskrivs hur den tyske diktaren höll rituella möten med en krets unga, manliga gesäller som dyrkade honom.

Publicerad

Samma år som Hitler tog makten i Tyskland gick Fritz Langs mytomspunna film ”Doktor Mabuses testamente” upp på biograferna (1933). Det är naturligtvis omöjligt att inte betrakta filmen om den hypnotiske och manipulative titelfiguren och hans privata lilla terrorvälde som en utkristalliserad bild av det politiskt demoniserade klimatet i det gryende Nazityskland. Att det ödesdigra året dessutom omfattade diktaren Stefan Georges bortgång – jämte Hofmannsthal och Rilke tidens mest inflytelserika och vittomtalade lyriker – skärper symboliken i de sammanfallande omständigheterna ytterligare. Ty från honom utgår såväl associativa som reella förbindelsetrådar både till totalitära idéer och till det slags trollbindande makt som Mabuse utövar på sin omgivning i filmen.

Den tyska litteraturforskningen brukar gärna påtala Georges beröringspunkter med nationalsocialismen, och detta trots att han lämnade Tyskland långt innan maktövertagandet, att en av hans älskade adepter var den högadlige Claus von Stauffenberg som låg bakom det misslyckade attentatet mot Hitler 1944, och trots alltså att han dog innan nazismen hann visa sitt sanna anlete. Förgäves har jag i referenslitteraturen också sökt efter andra som liksom jag slagits av den frapperande likheten mellan Stefan George och den demoniskt utstrålande skådespelaren Rudolf Klein-Rogge, som gestaltar den diaboliske skurken i Langs film. Men jag slår vad om att en och annan samtida biobesökare inte kunnat låta bli att jämföra den ohyggliga attraktionskraft med vilken Mabuse hypnotiserar sina hejdukar med den makt ­George hade över den grupp unga manliga tillbedjare som utgjorde den sägenomspunna så kallade ”George-Kreis” (George-kretsen).

Annons
Annons
Annons