X
Annons
X
Recension

Atlanten växer Dikt intill en dansk verklighet

Två systrar – två olika hudfärger. Det borde vara okomplicerat, men omvärldens blickar skapar ett främlingskap både utom och inom familjen i danska Julie Sten-Knudsens "Atlanten växer".

Julie Sten-Knudsen är född 1984 och bosatt i Köpenhamn. Hon debuterade 2011 med ”Hjem er en retning” och utkom två år senare med ”Atlanten växer”. Sten-Knudsen har studerat på Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet och har till danska bland andra översatt Göran Sonnevi och Jenny Tunedal. Foto: Morten Holtum

**Den danska poeten **Julie Sten-Knudsen debuterade 2011 med en diktsamling som kommit till när hon studerade litterär gestaltning i Göteborg. I fokus stod hemmets betydelse för identiteten, men även de asylsökandes situation berördes. 2013 kom en andra diktsamling, "Atlanten växer" som nu har översatts till svenska av Jenny Tunedal. Den rymmer poesi av ett ovanligt snitt – och är oerhört intressant.

I centrum står relationen mellan en kvinna och hennes lillasyster. Det kan låta okomplicerat och borde ha fått vara det, men omvärldens ständiga blickar och kommentarer skapar ett främlingskap inom familjen. Lillasysterns pappa är från Kongo och de båda flickorna får alltid höra att de inte kan vara systrar på riktigt. Det ter sig lika omöjligt för andra barn som att dygnet skulle ha 48 timmar. Inte heller de vuxna kan låta bli att markera en skillnad och det finns inte vare sig självförsvarskurser eller pepparspray mot dessa överfall. "Jag önskar att jag kunde slå dövörat till, att jag kunde få lov att vara färgblind, men det är min blåögda fantasi."

Julie Sten-Knudsen är född 1984 och bosatt i Köpenhamn. Hon debuterade 2011 med ”Hjem er en retning” och utkom två år senare med ”Atlanten växer”. Sten-Knudsen har studerat på Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet och har till danska bland andra översatt Göran Sonnevi och Jenny Tunedal.

Foto: Morten Holtum Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X