Trög digitalisering inom socialtjänsten

Bara några hundratal av landets över 160 000 äldre som har hemtjänst har hittills utrustats med modern välfärdsteknik, enligt en ny rapport. Arkivbild.
Bara några hundratal av landets över 160 000 äldre som har hemtjänst har hittills utrustats med modern välfärdsteknik, enligt en ny rapport. Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Bara några hundra av landets över 160 000 äldre som har hemtjänst har utrustats med modern välfärdsteknik. Det handlar exempelvis om nattillsyn med kamera och gps-larm.

Samtidigt har bara en av fem kommuner säkra rutiner för hur personuppgifter hanteras.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Digitaliseringstakten går trögt inom socialtjänsten och den kommunala hälso- och sjukvården, både vad gäller nya e-tjänster och ny teknik. Det konstaterar Socialstyrelsen i en ny rapport. De senaste fyra–fem åren har inte så mycket hänt och i en del fall har utvecklingen till och med bromsat in.

– Delvis handlar det om kompetensfrågor. Man förstår inte och hittar inte vägar att få in tekniken i vården och omsorgen. Men det finns också en osäkerhet kring juridik, vad man får göra, och etik, vad som är lämpligt. Det är också förknippat med kostnader när man inför det, säger Dick Lindberg, projektledare på Socialstyrelsen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons