Annons

”Digitalisering minskar möjlighet att beskatta”

Skatt på arbete utgör den viktigaste skatte­basen. Men digitaliseringen kan komma att gradvis urholka skatteintäkterna. Därför krävs det ett nytt helhetsgrepp på finans­politiken, skriver Mårten Blix och Magnus Henrekson, IFN.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Mårten Blix och Magnus Henrekson, IFN

Foto: Karl GaborBild 1 av 2
Foto: Fanni Olin Dahl/TTBild 2 av 2

Regeringen har tillsatt flera utredningar och granskningar av delningsekonomin. Men åtgärderna andas ”bättre sent än aldrig”. Där regeringen haft möjlighet att lyfta blicken och diskutera långsiktiga frågor för finans­politiken har beslut skjutits på framtiden. Digitaliseringen kommer kanske att pliktskyldigast nämnas i den kommande vårpropositionen. Mer är knappast att vänta. Detta trots att strategiska frågor kring skatte­intäkter i den nya ekonomin kommer vara centrala för Sveriges möjligheter att med en åldrande befolkning finansiera välfärden.

Skatt på arbete utgör den viktigaste skattebasen. Men digitaliseringen kan komma att gradvis urholka skatteintäkterna på lönearbete samtidigt som effektivitetsförlusterna av höga skatter kan komma att växa. Digitaliseringen blir en hävstång för de krafter som globaliseringen sedan länge fört med sig.

Annons
Annons
Annons