Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Tobias Brandel: Digitala diplomater lång från att nyttja nätets fulla potential

På torsdagskvällen debuterade utrikesminister Carl Bildt som TED-talare, på temat digital diplomati. Men diplomaterna befinner sig mycket långt från att nyttja nätets fulla potential.

För utrikesminister Carl Bild är digital diplomati ett sätt att ta pulsen på världen.
För utrikesminister Carl Bild är digital diplomati ett sätt att ta pulsen på världen. Foto: TOMAS ONEBORG

Några av världens mest uppkopplade diplomater och internationella kommunikationsexperter samlas just nu i Stockholm i en 24-timmars ”diplohack”, med upplägget hämtat från datanördvärldens hackathon. Syftet är att hitta nya lösningar för digital diplomati.

– Den stora frågan är hur vi ska få det digitala att ändra vårt sätt att jobba. Hur får vi våra följare att göra saker åt oss och inte bara följa oss? säger Graham Lampa, strateg vid utrikesdepartementet i USA, en av deltagarna.

Stockholm Initiative for Digital Diplomacy (
SIDD), som tillställningen mer formellt heter, började vid lunch under torsdagen och avslutas på fredagen. SvD fick, tillsammans med engelska Wired, en exklusiv inblick halvvägs in i arbetet. I den 70-talshippa betongbunker som en gång rymde Tjeckiens ambassad på Östermalm surras det i arbetsgrupper.

Annons
X

– Vi behöver utveckla fler tjänster kring diplomatisk ”big data” som flyter runt i världen. Diplomater som jag själv borde fokusera på hur vi ska hantera den datan och lyssna, säger Gökhan Yücel från Turkiet.

Men flera av deltagarna avslöjar att det digitala arbetet inte kommit särskilt långt hos dem, och att det finns både okunskap och motstånd i den diplomatiska världen. Bambusergrundaren Måns Adler, som deltar i konferensen, har svårt att dölja sin frustration och muttrar något om att ”diplomater bara pratar”.

Carl Bildt (M) debuterade på torsdagskvällen samtidigt som TED-talare – även om det ”bara” rörde sig om ett så kallat
TEDx-event, det vill säga en lokal variant under den prestigefyllda organisationens paraply.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På temat ”Hur internet gör det lättare att rädda världen” berättade han hur digital diplomati för honom är ett sätt att ta pulsen på världen.

  – Jag ser det i mitt dagliga arbete, som den dramatiska utvecklingen under dagen i Ukraina där regimen infört nya lagar, flera av dem rätt drakoniska. Den snabbaste informationen får man på nätet, sade Bildt.

  Men det handlar inte bara om att diplomater ska lyssna på vad folk säger, utan också att få dem att lyssna på diplomaterna, slog Bildt fast.

  När SvD i våras granskade de svenska ambassadernas närvaro i sociala medier visade det sig att närmare tre fjärdedelar använder mikrobloggen Twitter enbart till
  envägskommunikation – trots att utrikesdeklarationen slår fast att Sverige ska ligga i den absoluta framkanten i digital diplomati.

  Och om Twitterflödet från
  #SIDD så långt ger en representativ bild av dagens digitala diplomati finns onekligen en bit kvar att vandra. Oskyldiga bilder på pennor som används i brainstorming-möten och muntra tillrop om snön utanför är kanske inte det bästa sättet att fånga medborgarnas intresse.

  Snarare förstärker det bilden av att politiker och diplomater är väldigt selektiva med sin öppenhet i sociala medier, och att den sker på deras villkor.

  Annons
  Annons
  X

  För utrikesminister Carl Bild är digital diplomati ett sätt att ta pulsen på världen.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X