Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Erica Treijs: Digitala avtryck följer dig i valtider

(uppdaterad)

Mamma behövde hjälp. Hennes lilla turkos Ipod skulle laddas med musik och ljudböcker och hur mamma än försökte så blev hon aldrig vän med Itunes. Däremot har hon snarast ett kärleksförhållande till gamla inspelningar med Barbra Streisand och Elvis. Som dotter och kombinerad datasupport var det dags att rycka in. Alltsammans var snabbt avklarat och tankningen smärtfri. Men sedan dess översköljs jag med erbjudanden om artrosmedicin, krämer mot håravfall och gångstavar.

För det är så det fungerar. Varje köp och nedladdning registreras, varje rörelse på nätet noteras för att i nästa stund användas för individanpassad annonsering, eller som i USA i valtider – för riktade politiska budskap som ska locka ambivalenta väljare.

Christina Lamb skriver i The Spectator om det digitala miljarddollar-slag som just utspelar sig på internet. Både demokrater och republikaner har kartlagt varje avtryck som presumtiva väljare orsakat i den binära värld som består av ettor och nollor. Tusentals handlingar har registrerats för varje väljare, data som sedan analyserats av unga datanördar som alla växt upp med sociala medier. Stalkar Obama dig? frågar sig Lamb och konstaterar sedan att allt i så fall är i sin ordning, i alla fall om man som hon både har surfat in på Bloomingdales skoavdelning och på Obamakampanjens hemsida. Nu flashar Obamas leende nuna således förbi varje gång hon letar skor på nätet. Galet kan tyckas, men bevisligen ett kostnadseffektivt sätt att locka kunder och väljare.

Annons
X

Sasha Issenberg skriver i boken ”The Victory Lab: The secret science of winning campaigns”, att mediabevakningen och analyserna av det amerikanska valet behandlar de stora tv-debatterna, talen och utspelen medan det verkligt stora arbetet pågår i det tysta. ”Vi har siktet inställt på fel saker – i bästa fall rapporterar vi en liten del av vad som pågår i kampanjerna”.

Själv måste jag erkänna att jag fullständigt uppslukats av amerikansk politik. Det handlar om att få koll på läget i Ohio (där alltsammans kommer att avgöras), Obama-care och Mitt Romneys sprejsolbränna och Barack Obamas nya arga uppenbarelse.

Amerikanska valet är en show, om än kanske världens viktigaste sådan. Och förstås kan det bli alltför många akter för den normalintresserade svensken. Men trots risk för informationsöverskott är Martin Gelins Augustnominerade ”Den amerikanska högern” ett måste. Den är nämligen något så ovanligt som både initierad och litterärt intressant. Genom sitt gedigna researcharbete och alla de individer läsaren får stifta bekantskap med i boken så klarnar lite av den amerikanska drömmen som i många fall kommit av sig.

Dessutom har jag den här gången köpt boken i en hederlig bokhandel och slipper således få mitt Facebookkonto översållat av erbjudanden med politiska böcker och snabbproducerad republikansk propaganda. I jämförelse känns smörsång och preparat mot benskörhet lättare att sortera bort.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X