Annons
X
Annons
X

Digital undervisning i svenska på frammarch

Långa väntetider till SFI-undervisningen fick Christina Wallnér att skapa en ny webbplats. Nu har hon samlat hundratals undervisningsfilmer för att hjälpa nyanlända att lära sig svenska.

Utmaningarna för SFI
[object Object]
Swedish for all erbjuder nätbaserad undervisning i svenska. Skärmavbild.

I dag ges undervisning i svenska för invandrare först efter att Migrationsverket utfärdat uppehållstillstånd. Med allt längre handläggningstider innebär det att det kan dröja år innan en kallelse skickas ut.

– Det är inte rimligt att invandrare i Sverige ska behöva vänta så lång tid på att få lära sig svenska, säger Christina Wallnér, grundare av den nya sajten Swedish for all, som hittills drivs ideellt.

Hon har tidigare haft en projektanställning på Skolverket för att utveckla och uppdatera Teknikprogrammets webbplats. Hon har också ett kontinuerligt uppdrag för Centrum för tekniken i skolan. Nu såg hon en möjlighet att digitalisera SFI-undervisningen.

Annons
X

– Jag tror att många som kommer till Sverige är ivriga på att lära sig svenska men får som ett slag i magen att de måste vänta två år innan de kan påbörja en riktig utbildning.

Idén med hemsidan är att den som vill lära sig svenska ska kunna ta del av undervisningsresurser på nätet när det passar. Cirka 300 pedagogiska Youtube-filmer skapade av SFI-lärare finns nu på sajten tillsammans med länkar till andra resurser för att lära sig språket och till platser för att träna svenska.

Snart kan ytterligare 200 filmer läggas till samlingen då Christina Wallnér har fått godkänt från SFI-lärare i Kalmar att även bädda in deras filmer.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På sidan kan den som vill lära sig svenska välja teman, såsom mat, kläder eller vokaler, eller välja att följa en favoritlärare.

  – Dagens teknik ger en stor flexibilitet. Jag tror att det är viktigt att som individ kunna styra själv över sin undervisning, säger Christina Wallnér.

  Målet är att hemsidan ska uppmärksammas på alla asylboenden för att hjälpa nyanlända att lära sig språket. Men tanken är även att SFI-lärare ska kunna använda sidan som resurs i den egna undervisningen.

  Alla filmskapare har gett sitt godkännande till att filmerna bäddas in på webbplatsen. Såväl hemsidan och alla resurser som det finns länkar till är kostnadsfria.

  Annons

  Swedish for all erbjuder nätbaserad undervisning i svenska. Skärmavbild.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X