Digital-tv – så funkar det …

30 procent av den svenska befolkningen säger att de aldrig tänker skaffa digital-tv. Om några år måste dock alla ha digital-tv. 2008 släcks nämligen den sista analoga tv-sändaren ned och det blir svart i rutan. SvD Näringsliv reder ut begreppen kring den digitala omställningen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Svensk digital-tv kan du få på olika sätt: satellit, kabel, marksänd digital-tv och exempelvis bredband. Av Sveriges nio miljoner invånare är det i dag drygt 30 procent som har tillgång till någon form av digital-tv.

Ökningen är några procent varje kvartal men om fyra år måste alla ha digital-tv. Då släcks den sista analoga signalen från Teracom, företaget som står för distributionen av tv-signalen i dag. Då kommer inte tv-apparaterna att erbjuda någon bild om du har en vanlig tv-antenn.
Dock ska sägas att det här inte gäller de som får sina tv-program via en kabel in i väggen. Eller de som redan i dag får sina program via satellit. Den stora förändringen blir för de hushåll som i dag bara kan få in SVT1, SVT2 och TV4 med vanlig antenn.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons