Digital opera gör succé

Idén att direktsända opera på svenska biografer är en framgångssaga. Metropolitans uppsättningar ses till exempel av fler svenskar än New York-bor. Och nu startar en ny sorts föreställningar där tusentals svenskar runt om i hela landet sjunger Carmen och andra ­operaarior i allsång.

Under strecket
Publicerad
Annons

På torsdag är det premiärdags för Stockholms konserthus digitala biosändningar över hela landet. Och det är en premiär med besked: För att de som följer evenemanget på distans inte bara ska få se Kungliga Filharmonikernas försiktiga stråkrörelser på biodukarna, har konserthuschefen Stefan Forsberg bjudit in La Voix-stjärnan Malena Ernman att leda Sveriges största allsång i opera.

De digitala biosändningarna driver fram nya koncept på scenerna och konserthuskvällen är tänkt att bli en bildmässig show när hela publikhavet deltar i operastjärnans arior. Alla ska bidra till totalupplevelsen och varje vrå av Stockholms konserthus är utsålt, men den största sjungande publiken finns i mängder av biografer runt om i hela landet. Till cirka 35 biosalonger direktsänds digitalt med bild i HD-upplösning och ljud av Dolby 5.1-surroundkvalitet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons