Digital filmfestivalblandar konstarter

Svenska filmkreatörer är i ropet både i Sverige och internationellt. I helgen arrangerar Moderna museet Onedotzero – en festival tillägnad den digitala filmkonsten. Men frågan är var i det svenska uttrycket ligger.

Under strecket
Publicerad
Annons

Onedotzero Stockholm är som namnet antyder en svensk upplaga av den brittiska tiodagarsfestivalen Onedotzero som varje år hålls på Institute of Contemporary Arts i London. Dataspelsgrafik, musikvideor, animerad film, konstinstallationer och rörlig grafik inom arkitektur, mode och reklam är något av det som kommer att visas under den tre dagar långa festivalen som börjar på fredag. Det blir även klubbkvällar med liveuppträdanden och videoprojektioner.
– Stora delar av vår samtidskonst uppstår i gränslandet mellan olika konstarter som mode, arkitektur och film så det känns kul att vi fått hit en festival som kan ge en bild av dessa uttryck, säger Lars Nittve, museichef på Moderna Museet.

Bakom festivalen står bland annat kulturinstitutet British Council och film- och musikfestivalen Popcorn. Både svensk och utländsk film kommer att visas. Men vad som skiljer de svenska bidragen från de övriga har festivalledningen svårt att urskilja.
– Vi finns i täten och är väldigt framgångsrika internationellt men jag kan inte sätta fingret på vad det är som är svenskt. Kanske kan man ibland ana en sorts vemod som kanske inte är lika vanlig i amerikansk och brittisk konst- och reklamfilm, säger Pontus Hummelman, projektledare.

Annons
Annons
Annons