Digert pussel av Nobelgäster

I Gunilla Lagerfelts arbetsrum vågar ingen vädra korsdrag. Små gula och blå papperslappar fyller bord och väggar. Sista biten i det stora pusslet med Nobelfestens bordsplaceringar kanske inte faller på plats förrän i dag.

Under strecket
Publicerad

När Gunilla Lagerfelt var på Nobelfest på 60-talet som medföljande till en student, anade hon knappast att hon skulle bli centralfigur i festplaneringen. Ett läggspel med över 2500 gästplaceringar till Konserthus och Stadshusbankett.

Annons

Sedan över en månad är gästsamordnare Gunilla Lagerfelts kontor hos Nobelstiftelsen som festlokaler i miniatyr. Fast utan all glitter och glans.
Fyra hopsatta Ikeabord utgör Blå hallen där 1 264 gästnamn är utlagda vid 64 bordsmallar. Andra rummet rymmer Konserthusets 1 570 gäster. Stora planscher med färgade namnlappar ramar in fönstret som markerar prisutdelningens podium.
– Jag tycker om att lägga pussel, säger hon som har över tjugo års erfarenhet av Nobelplaceringar.

Arbetet kräver diplomatisk fingertoppskänsla och insikt i Nobeletikett. På svarskorten har alla inbjudna chans att ange speciella önskemål, dieter och vem de önskar sitta bredvid. Eller absolut inte vill sitta nära. Mer yppar inte Gunilla Lagerfelt av diskretionsskäl.
– Men det är trevligt om vi kan para ihop två personer med stort musikintresse. Och forskare inom samma discipliner sätter vi vid samma bord.
Känsligast är förstås honnörsbordet med sin speciella rangordning. Drottning Silvia har kvällens värd till bordet, Nobelstiftelsens ordförande Marcus Storch.
Fysikpristagarna kan alltid räkna med att sitta nära en kunglighet. Nobelpristagarna placeras i den ordning de räknas upp i Nobels testamente: fysik, kemi, medicin, litteratur. Samt ekonomipriset till Alfred Nobels minne. (Fredspristagaren festar i Norge.)

Annons
Annons
Annons