Annons

Dif:s segervapen

De räddhågsna anfallen som varar i tre sekunder får inte förekomma. Djurgården måste våga spela i sidled för att inte omedelbart förlora bollen. Andreas Johanssons bästa tid är nu.

Under strecket
Publicerad

– Den första rörelsen behöver inte gå framåt. Då är det lätt att det blir panik och att långbollarna tar över. Partizan har så bra spelare att de direkt vinner tillbaka bollen. Jag minns hur utspelade vi blev mot AEK Aten även hemma i kvalreturen, men hade turen att göra matchens enda mål. Efteråt i omklädningsrummet sa jag till grabbarna att vi normalt skulle förlora tio matcher av tio mot dem, minns Nebojsa Novakovic. Ex-djurgårdaren/AIK-aren, som tränar Väsby i division 2, njöt framför tv:n av den frifräsande fotboll hans landsmän visade upp i 60 minuter. - Rena propagandan. Så ska fotboll spelas. På ett tillslag och ut mot kanterna. Jag tror Partizan kommer att fortsätta attackera trots bortaplan. Frågan är bara om de orkar. Det syntes att deras seriespel inte börjat. Men tyvärr tror jag det blir svårt för Djurgården, säger Nebojsa, som går ner till Råsunda med tudelade känslor.

Kontrasten mellan de öppna landskapen på ett solbadande Kaknäs och den klaustrofobiska grytan i Belgrad är bländande. Här på träningen går det att behandla bollen i någorlunda lugn och ro. - Dom åt verkligen upp oss. Hela deras kroppsspråk signalerade hur de ville framåt i pressen. De samarbetade också bra för att ta bollen ifrån oss. Det riktigt lös i ögonen på dem när de insåg vår svaghet. Då märktes det att de är uppfostrade i en tuffare kultur. Då har vi ändå kommit en bra bit på vägen med svenska mått. Det är en långsiktig process. Man måste våga hålla i bollen utan att tänka på att det kan komma en smäll bakifrån, konstaterar Dif-tränaren Zoran Lukic, själv uppväxt utanför Sarajevo. Mitt i den inledande utspelningen fanns det dock en blårand som uträttade saker offensivt. Andreas Johansson gjorde sin bästa internationella match som förbindelselänk mellan mittfält och anfall. Han slog målpasset till René Makondele och han tog stryk som Peter Forsberg i NHL utan att göra avkall på ambitionen med bollen. - Det blir större ytor för mig i såna här matcher än vad det blir i allsvenskan. Det är inte som att möta Elfsborg. Mot Partizan får vi chansen att kontra. Det vi måste förbättra är snabbheten i passningsspelet och samtidigt förlänga anfallen, säger ”Adde”, svenska mästarnas tia.

Annons
Annons
Annons