Annons

Dif glänser i slaget om titlarna

AIK är äldst. Hammarby yngst. Och Djurgården bäst. I alla fall i antalet SM-tecken räknat.

Publicerad

Dif slår de övriga Stockholmsklubbarna med hästlängder: 383 SM-guld mot Hammarbys 174 och AIK:s 167. Det visar den genomgång som SvD har gjort i samband med klubbarnas ”födelsedagar”: AIK bildades den 15 februari 1891 och fyllde följaktligen 113 år förra veckan. Dif blir 113 den 3 mars och Hammarby fyller 107 år den 7 mars.
SvD har gått igenom klubbarnas officiella historieskrivning och jämfört den med de olika idrottsförbundens egen SM-statistik. Och hittat bland annat:
Ytterligare fem Hammarbyguld i cykel.
Tre SM-guld i skridsko för mycket i Djurgårdens officiella statistik - SM-tecknen från 1904 är inofficiella.
Hela elva SM-guld för mycket i AIK:s officiella statistik. Däribland tre lagguld i badminton från början av 50-talet - lag-SM börjades spelas först på 60-talet - och åtta SM i rinkbandy för damer.

– Det är inget officiellt SM. Rink-SM är en försäsongsturnering och har aldrig haft officiell status, säger Tord Östman, tävlingsansvarig på svenska bandyförbundet.
Grafiken här intill visar
också att klubbarnas starka sektioner genom tiderna inte är fotboll och/eller ishockey, vilket många tror, utan helt andra sporter:
Djurgårdens SM-starkaste sektion är boxningen, 67 guld.
Hammarbys är cykel, 51 guld.
AIK har 39 SM-guld i tennis.
SvD:s genomgång visar också att den starkaste idrottsmannen/laget från trillingklubbarna det senaste decenniet är Hammarbys medeldistansare och sjufaldige SM-vinnare Rickard Pell (se artikel här intill).

Annons
Annons
Annons