Annons

Dietist: Att avstå socker mer osunt än att äta lite

Socker ger en kick i våra stenåldershjärnors belöningssystem, förklarar dietisten Sara Ask.
Socker ger en kick i våra stenåldershjärnors belöningssystem, förklarar dietisten Sara Ask. Foto: Lisa Arfwidson

Demonisera inte sockret. Känslor av skuld och skam förstärker njutningen och kan öka sötsuget. Måttfulla mängder sött kan faktiskt vara bättre för hälsan än att avstå helt, hävdar dietisten Sara Ask.

Under strecket
Publicerad

Rädslan för socker har blivit hysterisk. Hälsa handlar om så mycket mer än nyttotänkande, säger dietisten Sara Ask.

Foto: Lisa Arfwidson

Många tänker i allt-eller-inget-termer kring hälsan och drabbas av ”the last supper effect”, det vill säga att när framtiden ska bli sockerfri är det bäst att frossa och äta lite extra idag.

Foto: Lisa Arfwidson

”Barn behöver hjälp med att göra bra val, men att ladda sötsaker med skuld och skam är inte en framkomlig väg”, säger Sara Ask.

Foto: Lisa Arfwidson

”Det finns inga magiska fettbildande kolhydrater i socker. Problemet är i så fall att det är så gott. Med lite salt till det söta kan det vara ännu mer oemotståndligt. Kombinationen av fett, sött, salt och stärkelse kallas ”the bliss point”.

Foto: Lisa Arfwidson

”Herregud, socker kan du inte skriva om – det är alldeles för känsligt” fick dietisten Sara Ask höra när hon bestämde sig för att nyansera debatten om socker i boken ”Bli vän med sockret”. De militanta sockermotståndarna är många och deras röster är starka, inte minst i sociala medier.

– Jag tyckte att många fokuserar så intensivt på detaljer att man missar helhetsbilden. Ambitionen att helt avstå från socker skapar också en laddning som gör det ännu svårare, säger dietisten Sara Ask.

Annons
Annons
Annons