Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

Bönbok för en vän Didions viktigaste roman i nyutgåva

Joan Didion, född i Sacramento 1934.
Joan Didion, född i Sacramento 1934. Foto: AP

Bönbok för en vän

Författare
Genre
Prosa
Förlag
280 s. Atlas

(A Book of Common Prayer) Övers: Brita Dahlman

Som hårdhänt och mycket skarpögd skildrare av människorna i det sena 1900-talets amerikanska samhälle förskaffade sig
Joan Didion redan tidigt en framträdande plats bland detta samhälles iakttagare. Hon gjorde det framför allt i kraft av de essäsamlingar hon gav ut på 60- och 70-talet, i synnerhet genom ”Slouching Towards Bethlehem” (1968) och den skildring som hon där i titeltexten gav av den redan då historiska revolten i Haight-Ashbury. En rad romaner och en påfallande livlig aktivitet som journalist och redaktör på Vogue och skribent i The New Yorker bidrog dessutom ytterst kraftfullt till att förstärka hennes rykte.

Den mest betydande av romanerna, ”A Book of Common Prayer”, kom för över 30 år sedan ut på svenska, och den kan vi nu läsa på nytt i Brita Dahlmans utmärkta översättning som i dagarna har återutgivits på förlaget Atlas. Den är den tredje satsen av fem i den mäktiga romansvit som Didion år 1963 inledde med debutromanen ”Run, River”.

Som Marie Peterson framhåller i sin ytterst upplysande efterskrift till
Bönbok för en vän är de fem romanernas huvudpersoner – Lily, Maria, Charlotte och allt vad de heter – egentligen en och samma kvinna: ”Ensam och motspänstig /.../ på rymmen, på ständig genomresa, alltid mot en bakgrund av politiskt våld, hot och namnlös maktutövning”.

Annons
X

Här heter hon Charlotte, och liksom de övriga har hon en dotter som trasslat till det för sig – i detta fall genom att göra sig medskyldig till ett bombattentat mot en kalifornisk bank.

I en diktaturstat i Centralamerika har Charlotte vid 1970-talets mitt träffat medsystern Grace Strassner-Mendana, som Joan Didion har gjort till romanens berättare. Via kontakter med landets härskarfamilj har denna Grace tillgång till väldiga rikedomar och lokala hemligheter. Hennes och Charlottes liv flätas samman och får spegla sin tid och sin miljö medan de på ett fascinerande vis illustrerar det ledande temat i Joan Didions författarskap, nämligen vad som av kritiker och litteraturforskare har kallats det amerikanska samhällets praktiskt taget psykotiska sammanblandning av romantik och verklighet.

Annons
Annons
X

Joan Didion, född i Sacramento 1934.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X