Annons

ViceDick Cheney förblir en undanglidande vålnad

Christian Bale har lagt på sig för rollen som vicepresident Dick Cheney.
Christian Bale har lagt på sig för rollen som vicepresident Dick Cheney. Foto: Annapurna/IBL

Christian Bale kämpar för att göra den skräckinjagande ångvälten Dick Cheney begriplig – och mänsklig. Men han får inte tillräckligt med stöd hos filmens regissör Adam McKay som fokuserar på allt för mycket, vilket gör många skeenden obegripliga.

Publicerad

Slutscenen i Adam McKays litet besynnerliga men inte ointressanta filmessä om Dick Cheney, ”Vice”, påminner en del om det improviserade brandtal som Jack Nicholson i rollen som den hetlevrade överste Jessup levererar från vittnesbåset i ”På heder och samvete”. Den unge, blankpolerade advokaten (Tom Cruise) påpekar listigt att överstens uppgifter motsäger varandra: har han ändå inte brutit mot lagen och beordrat hårdhänt kamratuppfostran? Och till svar får han en lång tirad som går ut på att varken han eller några veka civilister står ut med sanningen (”You can’t handle the truth!!”). Jessup själv är tvungen att fatta beslut gällande liv och död och kan inte ta hänsyn till några orealistiska paragrafer. Och i stället för bjäbbiga anklagelser förväntar han sig hyfs och tacksamhet.

Vicepresident Cheney, spelad av en makalöst plufsig (han lär ha stoppat i sig mycket paj för att åstadkomma den eftersträvade viktuppgången) Christian Bale, är inne på samma linje när en journalist undrar om det inte finns anledning att ifrågasätta det Irakkrig som kostar ofattbara resurser och enormt lidande när det saknar stöd hos många amerikaner. Cheney vill alls inte höra på det örat: vanligt folk vet inte vad de pratar om och vet framför allt inte vad han vet. Hans ansvar är att leda i en svår stund och att fatta de svåra besluten, inte att ställa sig in hos opinionen och göra sig populär. Det är en uppoffring han gör för sina väljare.

Sam Rockwell som president George W Bush.

Foto: Annapurna/IBL Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons