Annons

Diamantmeckat förvandlades till spökstad

Det en gång så blomstrande Kolmanskop har förvandlats till en spökstad.
Det en gång så blomstrande Kolmanskop har förvandlats till en spökstad. Foto: Images of Africa Photobank/Alamy

I början av 1900-talet var Kolmanskop, Namibia, boplats för många tyskar som letade efter diamanter. Efter världskrigen förvandlats den till en spökstad som håller på att slukas av Namiböknen. Se bilderna här!

Under strecket
Publicerad

Kolmanskop – som ligger en mil inåt landet från hamnstaden Lüderitz – blev uppkallad efter transportarbetaren Johnny Coleman som övergav sin oxvagn där under en sandstorm. 1908 hittade den brittiska järnvägsarbetaren Zacharias Lewala sten i sanden, uppger Daily Mail. Den stenen skulle komma att förändra allt. Stenen kontrollerades, och det fastställdes att det var en diamant vilket ledde till att det blev rusning till Kolmanskop – som då var del av en tysk koloni – i jakten på diamanter.

Hundratals tyskar vallfärdade till Namiböknen, och så småningom blev Kolmanskop som en liten tysk stad. Diamantboomen gjorde att samhället växte fram med skola, sjukhus, teater, bowlinghall och kasino – allt som kan tänkas behövas. Invånarna skapade också den första spårvagnen i Afrika som gick mellan Kolmanskop och Lüderitz. Kring 1920 levde där omkring 500 tyskar, och nära 1 000 infödda lokalbor som jobbade på kontrakt.

Annons
Annons
Annons