Annons

Säpo kopplas in efter Fittjaattentat

Efter dåden i Turkiet och attentaten i Fittja ska nu dialogpolisen i Stockholm fördjupa sin ansträngning för att gjuta olja på vågorna för att inte en upptrappad våldsspiral ska spridas till Sverige.

– Kunskap är grunden till förståelse, säger kriminalinspektör Tanja-Hägg Viklund, som under torsdagen sammanträffar med Paul Levin, chef för institutionen för Turkietstudier vid Stockholms Universitet.

På torsdagen kopplades också Säpo in i utredningen efter explosionen.

Under strecket
Publicerad

Turkiska föreningen i Fittja. På bild: Upprensning av lokalen i Fittja efter explosionen.

Foto: Lars Pehrson

En kraftig explosion inträffade på onsdagskvällen i en turkisk kulturförenings lokaler i Fittja, sydväst om Stockholm. I lördags skottskadades en man efter ett tumult i samband med en demonstration på samma plats.

Foto: Maja Suslin/TT

Turkiska och kurdiska föreningar tar avstånd från onsdagskvällens bombdåd mot en föreningslokal i Botkyrka. Säpo har kopplats in i utredningen – och inrikesministern är orolig för att konflikten ska eskalera.

– Utredningen får nu visa vad som faktiskt har hänt. Men vi vill inte ha någon eskalerande konflikt mellan olika grupper i Sverige, oavsett vilka de är, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Annons
Annons
Annons