Annons

Ruth Lötmarker:Dialog mellan omtvistade giganter

Via e-post har de båda författarna Michel Houellebecq och Bernard-Henri Lévy skrivit en bok tillsammans. Sinsemellan olika och inte närmare bekanta, formar sig deras bok kring diskussioner om politik, tro och barndom. Vad som förenar dem? Lusten att skriva.

Publicerad

I en krönika i SvD (24/9) rapporterade Björn Erik Rosin att förlaget Flammarion redan i juni låtit förstå att något stort var på gång. Två mycket kända personer arbetade sedan ett halvår tillbaka, via e-post, på en gemensam bok. Inga namn nämndes, ingen titel, vilket lämnade fritt spelrum för spekulationer och stimulerade nyfikenheten till den grad att boken redan före publicering var förhandsbeställd i ett för förlaget betryggande antal.

Nu har den kommit: Ennemis publics (324 s) av författaren Michel Houellebecq och författaren och filosofen Bernard-Henri Lévy. Efter avslutad läsning visar sig titeln betyda ”Samhällets hatobjekt”, vilket med tanke på hur väl dessa författare har lyckats verkar som ett självpåtaget martyrskap. Eller kan det handla om att vinna sympati? Man bör kanske tillägga att de som personer är mycket olika och att deras karriärer inte har mycket gemensamt.

Annons
Annons
Annons