Annons

Lars Fr H Svendsen:Diagnoserna hjälper oss att bli sjuka

Definitionen av hälsa skiftar från epok till epok – i dag har tron på hälsan blivit en folkreligion. Två nya böcker tar upp den moderna läkarvetenskapens syn på hälsa och hur diagnoser legitimerar våra åkommor och förser dem med en medicinsk etikett.

Publicerad

Ett vanligt skämt bland läkare är att en patient som är frisk är en patient som bara inte undersökts tillräckligt noggrant. Letar man tillräckligt noga kommer man garanterat att finna sjukdomar hos precis vem som helst, oavsett hur frisk personen själv känner sig. Den moderna läkarvetenskapen har lärt oss att vi kan vara sjuka utan att uppleva några som helst symptom. Sjukdomarna har på sätt och vis flyttats från det synliga till det osynliga. Vi kan inte lita på hur vi upplever vårt eget hälsotillstånd, och vi kan när som helst bli patienter.

Och denna underminering av vår omedelbara tilltro till att våra kroppar säger ifrån när någonting är på tok skapar osäkerhet. Det är nog en viktig anledning till varför antalet läkarbesök – och antalet läkare – har ökat så dramatiskt de senaste decennierna: vi litar inte längre på att vi är vid god hälsa även om vi saknar klara symptom som skulle tyda på någonting annat.

Annons
Annons
Annons
Annons