DH fångar upp gatans energi

Bland ”gatans” dansare finns rörelsebegåvningar och en stor lekfullhet. På Danshögskolans elevuppvisning av satsningen på streetdans var skaparglädje tydlig men resultatet ojämnt.

Under strecket
Publicerad
Annons

Väldigt många unga svenska tjejer trängs i Moderna dansteaterns foajé denna fredagskväll. De är många på scenen också. Breddning och integration är vackra ord, men inte alltid lätta att omsätta i praktiken. Det tar tid och kräver sin speciella lyhördhet.
Sist ut av alla elevföreställningar denna vår är Danshögskolans (DH) nyhet Konstnärligt collegeår för streetdansare, ett pilotprojekt som drogs igång i höstas med stöd av regeringens rekryteringsdelegation.
Målet är att göra nya grupper (läs: killar och ungdomar med invandrarbakgrund) intresserade av högre studier i dans.
Har man lyckats? Föreställningen For show med alla 19 på scenen - killarna är minoritet - ger knappast något svar på det. DH vill ”visa upp det osynliga Danssverige”. Kanske osynligt ute på Gärdet men knappast annars med Bounce, Moves per minute, Scandinavian Super Jam eller grupper i Göteborg och Malmö som har utvecklat scenföreställningar och offentliga battles.

Kanske behöver främst DH ”gatans” energi - samtidigt som eleverna får
en glimt av andra danstekniker och möjligen intresse för mer studier.
Mötet verkar ha varit något haltande, av kvällen att döma. I stället för att arbeta med kvalificerade koreografer får eleverna skapa själva. Ett pedagogiskt grepp som dessvärre gör att nivåskillnaderna såväl tekniskt som på andra plan sticker i ögonen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons