Annons
X
Annons
X

Devalveringsoro driver kronan

Den ökade oron för en lettisk devalvering pressar den svenska kronan. Just nu ligger kronans framtida utveckling i den lettiska regeringens händer. Om IMF accepterar Lettlans nya utgiftspaketet spås kronan stärkas igen - om inte beräknas den fortsätta falla.

Den svenska kronan inledde juni genom att i måndags stänga på 10,48 kronor mot euron, bara 8 öre från toppen i år. Men den förnyade lettlandskrisen har fått kronan på fall och under veckan har den fallit med nästan 5 procent, när en euro på fredagen noterade 10,97 kronor.

Just nu inväntas besked från IMF om att antingen acceptera eller förkasta det utvidgade åtstramningspaket som den lettiska regeringen måste genomföra för att kvalificera sig till den andra omgången av stödpengar.

De sitter i förhandlingar. Beroende på hur IMF ställer sig till detta paket kommer vi också att se kronan påverkas, säger Karl Johan Bergström, valutaanalytiker på Swedbank.

Annons
X

Om de accepterar paketet kommer kronan att stärkas igen, men om de inte gör det då ökar risken markant för att Lettland måste devalvera. I ett sådant läge kommer kronan att fortsätta att falla.

Han understryker dock att det inte behöver betyda att kronan försvagas i flera månader.

Men dagsnyheten av en lettisk devalvering skulle innebära att man fortsätter att sälja kronor.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Att den lettiska regeringen indikerar att pengarna kan ta slut inom tre månader, påskyndar förhandlingen med IMF.

  Och skulle IMF förkasta förslaget är den enda troliga utvecklingen att devalvera.

  Karl Johan Bergström poängterar att många investerare redan har sålt kronor, som en spekulation på en lettisk devalvering.

  Då kan man göra ett tankeexpriment att om det blir en devalvering så behöver de inte sälja kronor längre. För att gå ur sina positioner för en svagare krona måste de köpa tillbaka kronor, vilket skulle kunna leda till en starkare krona.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X