Annons

Devalveringshot pressar banker

Trots Riksbankens prognoser om extrema kreditförluster för de svenska storbankerna, vill de själva ge sken av att behålla lugnet. –Vi har väldigt stor tillförsikt till att den lettiska regeringen hanterar de här frågorna, säger Swedbanks vd Michael Wolf.

Under strecket
Publicerad

I veckan har den lettiska ekonomin, där svenska storbanker har mångmiljardbelopp utlånat, förvärrats dramatiskt.

Foto: JUREK HOLZER Bild 1 av 1

I veckan har den lettiska ekonomin, där svenska storbanker har mångmiljardbelopp utlånat, förvärrats dramatiskt.

Foto: JUREK HOLZER Bild 1 av 1
I veckan har den lettiska ekonomin, där svenska storbanker har mångmiljardbelopp utlånat, förvärrats dramatiskt.
I veckan har den lettiska ekonomin, där svenska storbanker har mångmiljardbelopp utlånat, förvärrats dramatiskt. Foto: JUREK HOLZER

Den sista tidens uppgifter om att en lettisk devalvering är på väg att realiseras pressar de svenska storbankerna. Swedbank är störst i Lettland med en lånestock på motsvarande 65 miljarder kronor. Därefter SEB med 37 miljarder utlånade, tätt följt av Nordea med 33 miljarder.

Enligt det stresstest som Riksbanken presenterade på tisdagen skulle i ett värsta scenario Swedbanks totala kreditförluster leda till 44 miljarder kronor i förlust på två år.

Men banken kommer inte att vidta några åtgärder på kort sikt i och med den förnyade krisen.

–Nej, som vi ser det har vi väldigt stor tillförsikt till att både regering och IMF hanterar de här frågorna och IMF har ju en väl dokumenterad stark erfarenhet av den här typen av frågor säger Michael Wolf och hävdar att bankens kunder inte skulle påverkas av en sådan kraftig förlust som i Riksbankens stresstest.

Annons
Annons

Just nu sitter den lettiska regeringen i förhandlingar med IMF och enligt Michael Wolf är det därmed inte så konstigt att det uppstår rykten och oro.

Swedbank för idag en kontinuerlig dialog med Lettlands regering.

–Vår uppgift är att stödja deras valda väg. Men vi har aldrig haft någon diskussion med regeringen om en devalvering, det är helt ett politiskt beslut, säger han.

Michael Wolf medger också att Swedbank på senare år sysslat för mycket med låneverksamhet i förhållande till andradelar av verksamheten.

–Historiskt har det varit fallet, det är därför vi också ser över vår strategi, jag vill gå tillbaka till en mer traditionell bankmodell, där det är en sund balans mellan in- och utlåning.

Han anser att bankens balansräkning har blivit alldeles för utlåningsfokuserad, och det försöker han att korrigera.

–Vår strategi är nu att få rätt prissättning på risk. Vi har haft en epok där priset på risk har varit väldigt låg och det sker ju en justering där just nu.

I Riksbankens värsta scenario skulle SEB förlora 42 miljarder kronor på två år.

–Det var en ganska grovhuggen modell som Riksbanken använde, och det kommer fler olika stresstester men det viktiga är att vi är väl kapitaliserade, säger vd Annika Falkengren

Om en devalvering skulle bli aktuell i Lettland, hur hanterar ni det?

–Det beror ju på hur stor en eventuell devalvering skulle vara. De som har lånat i euro kommer naturligtvis att påverkas, så får vi se hur vi kommer att jobba med det i och med att skulden kommer att bli större.

Det är en bra bit kvar till nästa kvartalsrapport, finns det anledning att gå ut tidigare och säga något om kreditförlusterna?

–Det ser jag inte att jag vill kommentera, vi presenterar våra kvartalsrapporter och är det någonting som är allvarligt där emellan så kommunicerar vi det, säger Annika Falkengren.

I Lettland är 90 procent av lånen i euro. Faller den lettiska valutan ökar skuldbördan automatiskt. Men Thomas Neckmar, Nordeas vice vd och ansvarig för verksamheten i Baltikum, verkar ta en eventuell devalvering med ro.

–Det som kommer att hända vid en devalvering är att kreditförlusterna kommer lite snabbare, säger han, men han räknar också med att återhämtningen kommer snabbare.

–Det gör att vi kommer att återvinna de här förlusterna snabbare, så totalt sett betyder en devalvering ingenting.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons