Massutrensningar efter kuppförsöket – detta har hänt

President Erdogan har sedan den misslyckade militärkuppen för två veckor sedan genomfört stora utrensningar. Nära 16 000 personer har gripits och 60 000 statsanställda – bland annat domare, lärare och poliser – har avskedats. Över 100 medier har stängts ner och ett stort antal journalister har gripits av polis. SvD sammanfattar vad som har hänt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kuppmotståndare tar fast en turkisk soldat på en av broarna över Bosporen.

Foto: Selcuk Samiloglu/AP
Foto: STF / TT / NTB Scanpix

Supportrar till regeringen bränner bilder av Fethullah Gülen, några dagar efter kuppförsöket som enligt Erdoğan orkestrerats av motståndaren.

Foto: Petros Giannakouris / TT / NTB Scanpix

Polisen kör genom centrala Ankara, där undantagstillstånd råder.

Foto: Burhan Ozbilici / TT NYHETSBYRÅN

En man med en turkisk flagga på Kizilay-torget i Ankara.

Foto: Burhan Ozbilici/AP
Foto: Petros Karadjias / TT NYHETSBYRÅN
Annons

Det var en falang inom militären som gjorde ett försök till militärkupp i Turkiet fredagen den 15 juli. Kuppmakarna tog kontroll över strategiska platser i Istanbul och Ankara, understödda av lågt flygande stridsflyg och stridsvagnar. Nyhetsankaret i den statliga tv-kanalen läste upp ett meddelande om att militären ville införa ”konstitutionell ordning” och president Erdogan anklagades för att urholka demokratin.

Erdoğan manade till motstånd efter kuppförsöket. President Recep Tayyip Erdoğan manade till motstånd mot kuppmakarna. Tusentals människor slöt upp i Istanbul och Ankara för att stödja regeringen.

Annons
Annons
Annons