Annons
X
Annons
X

”Detta svarar inte alls upp mot våra krav”

Ett löfte om en hundralapp mer i månaden till landets pensionärer tystar inte kritiken. Ordföranden för Pensionärernas riksorganisation, Curt Persson, säger att landets pensionärer driver frågan om rättvisa mellan pensionärer och löntagare.

– Detta inte alls svarar upp mot de kraven.

(uppdaterad)

Regeringen sänker nu skatten för pensionärer som har fyllt 65 år. Förslaget innebär att en pensionär med full garantipension får en skattesänkning med mellan cirka 1 000 och 1 200 kronor per år beroende på kommunalskattenivå, skriver de fyra allianspartiernas ledare på Dagens Nyheters debattsida. Reformen uppges kosta 3,5 miljarder kronor.

Men förslaget får kritik från Pensionärernas riksorganisation, PRO, för att vara helt otillräckligt:

– Vi vill att pensionen ska betraktas som uppskjuten lön och beskattas på samma sätt som löntagarnas inkomster, förklarar ordförande Curt Persson.

Annons
X

Han är också orolig över att gapet mellan pensionärer och löntagare riskerar att öka – inte minska – eftersom regeringen planerar för ytterligare sänkningar av inkomstskatten för löntagare.

– Detta ska också ses i ljuset av att pensionerna sjunker från den 1 januari, och det är betydligt mer än vad denna skattesänkningen ger. Det beror på att den så kallade bromsen slog till i krisen. Även om denna justeringen görs får pensionärerna ändå sänkt köpkraft.

För en pensionär som har 150 000 kronor i inkomst innebär det nya förslaget en skattesänkning med 1750–2100 kronor. Med 2009 års förhöjda grundavdrag inräknat blir den totala effekten för en garantipensionär 3500–4400 kronor per år och för en pensionär med 150 000 i inkomst cirka 2750 kronor per år.

– Vi har förberett nästa års budget och har haft en tydlig förbättring i våra offentliga finanser. Då har vi sagt att det finns saker vi vill göra om det finns ett utrymme, bland annat förstärka ekonomin för pensionärerna i ett läge där en nedgång i den svenska ekonomin riskerar att falla ut i en något lägre pension nästa år, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Men en hundralapp i månaden, är det så mycket förstärkning?

– Det betyder mycket om man dessutom lägger till att vi gav ytterligare hundralappar redan vid årsskiftet, framför allt för de pensionärer som har de lägsta pensionerna. Vi har valt att lägga det så, att de som har de lägsta marginalerna är de som vi ger tydligast stöd till.

Men Curt Persson på PRO menar att regeringen istället måste inse att en omöjlig situation har uppstått för pensionärskollektivet där de betalar mer i skatt än vanliga löntagare och samtidigt får mindre i pension på grund av finanskrisen.

– Regeringen måste ta det på allvar och se till att pensionärerna inte tappar köpkraft.

PRO har ett möte inbokat med finansminister Anders Borg på onsdagen.

– Då får vi möjlighet att framföra de krav som definitivt inte är uppfyllda här.

och TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X