Detta innehåller nya uppgörelsen

Foto: Stina Stjernkvist

Regeringen och Vänsterpartiet kom under tisdagskvällen fram till en politisk uppgörelse. Här är det viktigaste.

SvD
Publicerad
Annons
  • Parterna har kommit överens om ett så kallat garantitillägg, som ska kunna ge upp emot 1 000 kronor till en pension. Omkring 700 000 individer kommer att omfattas av förslaget.
  • En proposition ska läggas fram till riksdagen så att den nya lagen kan träda ikraft den 1 september 2022. Stödet kommer med automatik att betalas ut av Pensionsmyndigheten från och med januari 2023.
  • Garantitillägget ska inte räknas av mot tjänstepension eller arbetsinkomst. Tillägget ska trappas av, enligt uppgörelsen. Tillägget ska inte tas upp till beskattning och inte heller påverka storleken på utbetalningar från ett bostadstillägg för pensionärer.
  • Regeringen och V har även kommit överens om hur samarbetsformerna ska se ut framåt. ”Ingen vet hur det parlamentariska läget kommer att se ut efter nästa val, men vi kan redan nu slå fast några utgångspunkter”, står det i uppgörelsen. ”För en stabil regeringsbildning behöver de partier som ingår i regeringsunderlaget som tolererar en statsminister ges möjlighet att förhandla med regeringen så att man når en helhet som alla parter kan acceptera”.
  • Sverigedemokraterna kommer aldrig att ingå i ett underlag för en s-ledd regering, står det i uppgörelsen.
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons