Annons
X
Annons
X

Detta gör chefen på lunchen

Max 30 minuter och gärna med kollegorna. Det verkar vara modellen när chefen lunchar. Andra jobbar in lunchen för att de har för mycket att göra, eller passar på att kombinera med ett affärsmöte. Det visar en undersökning publicerad i tidningen Chef. SvD Näringsliv frågade några av Sveriges toppchefer vad de helst använder lunchtiden till.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 2

Com Hems vd Anders Nilsson går hellre till korvkiosken på Karlbergsvägen än till en tjusig restaurang.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2

Bild 1 av 6

Foto: Jessica Gow/TT

Com Hems vd Anders Nilsson går hellre till korvkiosken på Karlbergsvägen än till en tjusig restaurang. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

”En promenad till korvkiosken är min största excess”

Com Hems vd Anders Nilsson

Com Hem:s vd Anders Nilsson skippar aldrig lunchen men tar sällan en längre paus än en halvtimme.

– Datorn äter jag bara vid i nödfall, säger han.

– På lunchen väljer jag helst något lätt, som fisk och grönsaker, berättar Anders Nilsson, vd på Com Hem sedan snart två år och före detta chefsveteran inom mediebolaget MTG.

När han följer den vanliga rutinen, går han med arbetskamraterna till matsalen som ligger i samma hus som huvudkontoret i Stockholm. Det blir en paus från skrivbordet – i ungefär 30 minuter.

– Efteråt är jag omladdad och kan köra vidare, konstaterar han.

En fin dag kan det hända att man springer på honom längs Karlbergskanalen.

– Det blir inte jätteofta, men när jag tar en promenad går jag ensam. Det är ett bra sätt att få idéer. Rätt många är dåliga, men en och annan bra idé dyker också upp.

Några dyra lunchvanor har Anders Nilsson inte skaffat sig. Han går hellre till korvkiosken på Karlbergsvägen än till en tjusig restaurang.

– Då avnjuter jag en dubbel kabanoss med surkål och hoihoi-sås. Finns det något bättre?

Annons
X
Annons
X

Medivirs vd Niklas Prager passar på att göra affärer under lunchen. (Arkivbild.)

Foto: Patrick Sörquist Bild 1 av 1

Bild 2 av 6

Medivirs vd Niklas Prager passar på att göra affärer under lunchen. (Arkivbild.)

Medivirs vd Niklas Prager passar på att göra affärer under lunchen. (Arkivbild.) Foto: Patrick Sörquist

”Jag försöker vara effektiv”

Medivirs vd Niklas Prager

På lunchen passar Medivirs vd Niklas Prager på att göra affärer. Om han inte äter vid skrivbordet i all hast.

– Jag tänker inte: ”nu är klockan är 12, då kan jag göra mina privata ärenden”.

– Jag ser lunchen som en integrerad del av arbetsdagen. För det mesta träffar jag någon över ett möte. Andra gånger klarar jag av lunchen så fort som möjligt, säger Niklas Prager, vd för biotechbolaget Medivir.

När det blir en snabblunch, brukar han passa på att läsa in sig på dokumentation av olika slag. I princip alltid stående vid skrivbordet.

– När man står upp är man lite mer aktiv i kroppen. Och när jag pratar i telefonen går jag nästan alltid omkring i rummet.

Mer träning än så blir det sällan på lunchen.

– Efter sommaren hade jag en plan att gå till gymmet, men jag kom aldrig igång. Jag tränar om morgnarna i stället, berättar han.

Oftast väljer han att äta något lättare – allra helst på favoritstället Lydmar Hotel.

– Jag går inte på någon diet, men tänker på hur mycket jag äter totalt sett. Jag kan inte äta två stora lagade mål mat om dagen – då äter jag hellre varm mat på kvällen.

Annons
X
Annons
X

East Capital Explorers vd Mia Jurke tycker lunchmöten ofta är mer kreativa än möten på arbetsplatsen.

Foto: Fredrik Reuterhäll, Invicta Film Bild 1 av 1

Bild 3 av 6

East Capital Explorers vd Mia Jurke tycker lunchmöten ofta är mer kreativa än möten på arbetsplatsen.

East Capital Explorers vd Mia Jurke tycker lunchmöten ofta är mer kreativa än möten på arbetsplatsen. Foto: Fredrik Reuterhäll, Invicta Film

”På lunchen vill jag vara social”

East Capital Explorers vd Mia Jurke

Lunchen är ett smart sätt att vara både effektiv med tiden och social med kollegorna. Det tycker Mia Jurke, vd för East Capital Explorer.

För Mia Jurke, som sedan fyra år är vd för investeringsbolaget East Capital Explorer, handlar luncherna ofta om affärer. Just nu ännu mer än vanligt i och med att företaget ser över sin portfölj.

– Det blir en hel del arbetsluncher. Med två små barn hemma är tiden viktig – då är det effektivt att använda lunchen till möten.

Lunchmöten är också ett bra sätt att få igång idéerna, tycker hon.

– När man lämnar mötesrummen blir diskussionerna ibland lite friare och mer kreativa. Lunchen är även en social fråga. Jag tycker om att äta tillsammans med andra, både med kollegorna och privata kontakter.

Allra helst går Mia Jurke ut och äter för miljöbytets skull. Men hon undviker gärna stimmiga lokaler.

– Det svårt att prata om viktiga saker, när det är alltför rörigt runt omkring. Ett lugnare ställe ger också en paus från jobbet på ett bättre sätt.

Annons
X
Annons
X

Electra Gruppens vd Anneli Sjöstedt cyklar gärna hem på lunchen för att komma bort från kontoret en stund.

Foto: Electra Bild 1 av 1

Bild 4 av 6

Electra Gruppens vd Anneli Sjöstedt cyklar gärna hem på lunchen för att komma bort från kontoret en stund.

Electra Gruppens vd Anneli Sjöstedt cyklar gärna hem på lunchen för att komma bort från kontoret en stund. Foto: Electra

”Finns tiden är det skönt att varva ner”

Electra Gruppens vd Anneli Sjöstedt

Electra Gruppens vd, Anneli Sjöstedt, cyklar gärna hem på lunchen när hon hinner. Skrivbordsluncher däremot, ratar hon.

– Jag behöver byta miljö och komma bort från kontoret.

– Om jag inte har något bokat och om vädret är fint, äter jag en sallad och läser tidningen hemma i trädgården. Det är skönt att varva ner och ladda batterierna när jag har behov av det, säger Anneli Sjöstedt, vd för Kalmarföretaget Electra Gruppen.

Men för det mesta blir det möten med arbetskamraterna, ledningsgruppen eller externa besökare. Får hon en stund över, händer det att hon tar en promenad.

– Vi sitter i den gamla Volvofabriken som ligger i ett industriområde, men det finns en liten skog i närheten som man kan traska in i om man vill.

Hon undviker mat som pizza och kebab och äter aldrig framför datorn vid skrivbordet. Lunchträning är inte heller något för Anneli Sjöstedt.

– Ett träningspass ska ge energi, men jag tycker det blir tvärtom när man tränar på lunchen. Det är inte meningen att man ska stressa ihjäl sig för att hinna till gymmet.

Annons
X
Annons
X

Kungsledens vd Biljana Pehrsson har ofta affärsluncher. Men en fredag i månaden går hon ut på något bra lunchställe.

Foto: Bezav Mahmod Bild 1 av 1

Bild 5 av 6

Kungsledens vd Biljana Pehrsson har ofta affärsluncher. Men en fredag i månaden går hon ut på något bra lunchställe.

Kungsledens vd Biljana Pehrsson har ofta affärsluncher. Men en fredag i månaden går hon ut på något bra lunchställe. Foto: Bezav Mahmod

”En gång i månaden unnar jag mig en längre lunch”

Kungsledens vd Biljana Pehrsson

För Kungsledens vd Biljana Pehrsson handlar luncherna för det mesta om jobb.

– Om jag inte har ett möte, äter jag snabbt framför datorn, konstaterar hon.

Biljana Pehrsson, som för två år sedan inledde första veckan som vd för fastighetsbolaget Kungsleden med ett par miljardaffärer, äter oftast lunch på kontoret.

– De flesta dagar har jag affärslunch eller möte med en eller flera av mina medarbetare. Vi pratar affärer, aktualiteter eller har någon genomgång. När jag inte är bokad tar jag en snabblunch på 15-20 minuter.

Favoriträtten är lax med kokt potatis, sallad och citron. Men Biljana Pehrsson poängterar att hon äter det mesta. Om tiden är knapp, skyndar hon ner till någon av de två food trucks som står runt hörnet. En gång i månaden unnar hon sig en längre fredagslunch.

– Det blir på något bra ställe, som Boqueria, Sturehof eller Tennstopet, i trevligt sällskap. Till exempel med en vän eller en kollega i branschen.

Annons
X
Annons
X

Poolias vd Morten Werner har aldrig arbetat längre än 200 meter från Pressklubben – en restaurang han ofta återvänder till.

Foto: Anna Hallams/Poolia Bild 1 av 1

Bild 6 av 6

Poolias vd Morten Werner har aldrig arbetat längre än 200 meter från Pressklubben – en restaurang han ofta återvänder till.

Poolias vd Morten Werner har aldrig arbetat längre än 200 meter från Pressklubben – en restaurang han ofta återvänder till. Foto: Anna Hallams/Poolia

”Jag äter allt utom inälvor”

Poolias vd Morten Werner

Morten Werner, vd för Poolia, undviker att springa från möte till möte. Med färre möten blir man mindre stel i sitt ledarskap, tycker han. Däremot pratar han gärna jobb över affärsluncher, allra helst på favoritrestaurangen.

Under sina många år i Stockholm har Poolias vd och koncernchef Morten Werner haft en rad olika arbeten, nu senast som vd för hälsoföretaget Feelgood. Men en sak har förblivit oförändrad genom åren: hans lunchvanor.

– Kontoren som jag har jobbat på har aldrig legat längre än 200 meter från Pressklubben, berättar han.

Pressklubben på Vasagatan är den restaurang som Morten Werner har varit på flest gånger och som han oftast återvänder till. Tillsammans med arbetskamraterna, kunder eller leverantörer. Då väljer han dagens fisk eller kött, ”tung” mat är inget som bekymrar honom.

– Jag är full av energi, oavsett vad jag äter. I många år var jag vegetarian, men det blev för bökigt. Numera äter jag allt utom inälvor.

Annons
Annons
X
Annons
X