Annons
X
Annons
X

”Detta är inte fotboll, det är ett krig”

Minst 74 personer dödades och hundratals skadades i den värsta fotbollsrelaterade katastrofen i världen på 15 år. Egyptiska myndigheter har gripit ett 50-tal personer i samband med våldet. Fans berättar nu om hur de blev instängda på stadium.

– Vi blev attackerade med batonger, knivar och stenar, berättar en supporter.

Panikslagna Ahly-spelare och personal vid arenan jagades hänsynslöst och tvingades barrikadera in sig i omklädningsrum.
Panikslagna Ahly-spelare och personal vid arenan jagades hänsynslöst och tvingades barrikadera in sig i omklädningsrum. Foto: AP/AHMED HASSAN

SE ÄVEN:
”Här stormas fotbollsplanen”

Fotbollsmatchen i Port Said mellan de egyptiska rivalerna Al Masry och landets bästa lag Al Ahly från Kairo slutade med en tragedi. Efter slutsignalen när Al Masry vunnit med 3-1 bröt kaoset ut. Uppretade hemmasupportrar begav sig ned från läktarna och ut på planen, trots segern, och började jaga spelare och supportrar till Al Ahly.

Det har funnits mycket ont blod mellan klubbarna genom åren. Lagens supporterklubbar har drabbat samman tidigare, men aldrig med så fasansfull utgång som nu. Hemmalagets supportrar kastade stenar, sköt fyrverkeripjäser och kastade flaskor mot motståndarna. Säkerheten var undermålig och många hade också beväpnat sig med knivar.

Annons
X

På tv-bilderna syntes hur Al Masrys supportrar jagade och slog Al Ahlys spelare, och trots att en liten grupp säkerhetsvakter försökte bilda en mur för att skydda spelarna lyckades huliganerna ändå träffa spelarna med sparkar och slag.

– Detta är inte fotboll. Detta är krig och folk dör inför våra ögon. Det finns ingen säkerhet och inga ambulanser, säger Mohamed Aboutrika, mittfältare Al Ahlys spelare, till klubbens egen tv-kanal.

– Säkerhetsvakterna lämnade oss, de skyddade oss inte. En supporter dog i omklädningsrummet framför mig, fortsätter han.

Al Ahlys spelare tvingades fly ned i omklädningsrummet och under kvällen skickade den egyptiska armén helikoptrar för att rädda spelare och fans ur infernot. De flesta personer som omkom ska ha klämts ihjäl när de försökte fly från stadion eller fått särskador. Enligt Reuters krossades människor och vittnen har också berättat hur personer slängdes ner från läktaren.

En av Al Ahlys supportrar berättar att han och andra supportrar blev attackerad av personer med batonger, knivar, stenar, fyrverkerier och glasflaskor.

– När vi såg hur många de var förstod vi att vi inte kunde slå tillbaka. Vi började då att springa mot gångarna för att ta oss till utgångarna. Man borde ha öppnat de här gångarna så vi kunde ha lämnat arenan, men armén stängde dem från utsidan. Det var fullt med soldater mellan utgången och gångarna och vi var belägrade där, säger supportern enligt brittiska The Guardian.

Hammarbys och landslagets förre målvakt Rami Shaaban har spelat i Egypten och har många släktingar i landet. Han var tagen av katastrofen:

– Det är otroligt tragiskt det som hänt. Det är ledsamt och man blir besviken. Visst har det förekommit bråk innan mellan de här lagen, men inte till den här graden. Det går inte greppa. Det är ofattbart.

– Jag tror att detta är kopplat till det politiska läget. Detta är ett socialt problem, det är därifrån det kommer. Många i Egypten är väldigt missnöjda med polisens och militärens agerande. Men jag hoppas att folk sluter sig samman efter den här tragedin, säger Rami Shaaban.

På torsdagen var dödssiffran uppe i minst 74 personer.

Rania al-Malky, chefredaktör för engelskspråkiga Kairotidningen Daily News, återger källor som säger att bråket startade med att Ahly-fans visat upp banderoller med grova provokationer mot hemmalaget Masry. Men Rania al-Malky fortsätter:

– Men hur i helvete kan det förklara de tillhyggen som Port Said-fansen använde sig av? Hur och varför tilläts de komma in på stadion med knivar och påkar?

Enligt de första rapporterna finns även spelare bland de skadade och enligt brittiska BBC kan dödsiffran stiga: minst 1000 personer har skadats i upploppen, rapporterar kanalen.

– Detta är otroligt sorgligt. Det är den största katastrofen i Egyptens fotbollshistoria, sade biträdande hälsominister Hesham Sheiha i statlig TV.

Det egyptiska fotbollsförbundet har ställt in alla matcher på obestämd tid. FIFA:s president Sepp Blatter säger sig samtidigt var chockad över händelsen i Port Said.

– Jag är väldigt chockad och ledsen efter att ikväll ha fått vetskap om att ett stort antal fotbollssupportrar har dött eller blivit skadade, säger Blatter i ett uttalande.

Annons
Annons
X

Panikslagna Ahly-spelare och personal vid arenan jagades hänsynslöst och tvingades barrikadera in sig i omklädningsrum.

Foto: AP/AHMED HASSAN Bild 1 av 10

Egyptisk militär har skickat helikoptrar för att rädda Ahly-spelare och supportrar, rapporterar Reuters.

Foto: REUTERS Bild 2 av 10

Minst 73 människor har dödats i våld efter en egyptisk fotbollsmatch i Port Said.

Foto: AFP Bild 3 av 10

Slutsignalen i matchen mellan egyptiska fotbollsmatchen mellan toppdivisionslagen Ahly och Masry 2012 hade knappt tystnat innan anhängare av segrande Masry stormade planen.

Foto: AP/EGYPT TV VIA APTN Bild 4 av 10

Panikslagna Ahly-spelare och personal vid arenan jagades hänsynslöst och tvingades barrikadera in sig i omklädningsrum.

Foto: AP/AHMED HASSAN Bild 5 av 10

Statsåklagare har beordrat en utredning i stormandet av planen och det efterföljande våldet.

Foto: AP/EGYPT TV VIA APTN Bild 6 av 10

Det egyptiska fotbollsförbundet meddelade att alla matcher skjuts upp ”på obestämd tid” på grund av våldet och parlamentet skulle på torsdagen sitta i nödsamtal enligt Reuters.

Foto: AP/EGYPT TV VIA APTN Bild 7 av 10

– Människor har dött, vi ser lik nu, ropade Ahly-anfallaren Mohamed Barakat till klubbens tv-kanal, enligt tidningen Ahram.

Foto: REUTERS Bild 8 av 10

Biträdande hälsoministern kallar händelsen den ”största katastrofen i Egyptens fotbollshistoria”.

Foto: AP/EGYPT TV VIA APTN Bild 9 av 10

En fotbollsmatch som skulle ha spelats i Kario ställdes in efter det våldsamma supporterbråket i Port Said där minst 73 personer miste livet. I protest tände några ur publiken då eld på stadion.

Foto: AP Bild 10 av 10
Annons
X
Annons
X