X
Annons
X
Kommentar

Fredric Karén: Detta är inte en tid för enkla lösningar

New York 11 september, Madrid 11 mars, London 7 juli, Mumbai 26 november, Utøya 22 juli.
Nu sällar sig Paris den 13 november till den serie datum som vi för alltid lär förknippa med terror, död och förödelse. Dagar och platser där oskyldiga människor skoningslöst fallit offer för fanatism.

Återigen har vi fått bevisat att det öppna, demokratiska samhälle som en absolut majoritet av världens befolkning kämpar för och tror på, ständigt utmanas. På bara några timmar förvandlades Paris till en plats fylld av skräck, förödelse och död. Vi har sett det förut. Men lika fasansfullt är det att än en gång tvingas bevittna dessa fasansfulla bilder, videoklipp och vittnesskildringar från platser som drabbats av så skoningslöst våld.

Terrordåden i Paris genomfördes med iskall precision, till synes helt utan andra mål än att mörda oskyldiga människor som rörde sig i stadens nöjeskvarter. När detta skrivs har attacken krävt 128 dödsoffer, samtidigt som flera hundra skadade vårdas på sjukhus. En svensk finns bland offren och ytterligare en är skadad. Åtta av terroristerna är döda. Detta gör fredagens händelse till den näst dödligaste terrorattacken i Europa sedan 1980. Dödssiffran i Paris kan dock fortfarande stiga.

Annons
X

För vi må se olika ut, komma från olika länder och tro på olika gudar men vår kamp mot extremism är precis densamma.

Attacken sägs vara en vedergällning från Islamiska Staten (IS) efter franska bombningar på IS-besättningar i Irak. Från Syrien, Irak och flera andra platser har vi nåtts av rapporter om kidnappningar av barn, förstörelse av religiösa platser och inte minst massakrer på människor som inte delar jihadisternas övertygelse. Denna extremistorganisation, som de senaste åren legat bakom en rad av de vidrigaste brotten mot mänskligheten, måste självklart bekämpas.

Men detta är också en tid, en dag, då vi som tror på det öppna samhället måste hålla ihop och inte söka enkla lösningar. För vi må se olika ut, komma från olika länder och tro på olika gudar
men vår kamp mot extremism är precis densamma. Minns att IS dåd och terror i Mellanöstern är det som driver hundratusentals människor på flykt. Och minns att den lilla, lilla del av mänskligheten som väljer terrorn som sitt vapen kan vara kristna såväl som muslimer.

Nu handlar det om att stå upp för mänskliga värden, visa våra sympatier för offren och för det franska folket. Lösningen kan inte vara att sprida hat och rasism.

**I dag börjar G20-mötet **i Antalya i Turkiet. Redan på lördagen möttes ett 20-tal diplomater i Wien för att diskutera just situationen i Syrien. Den dialogen måste nu intensifieras. Världens ledare måste fokusera på att åstadkomma konstruktiva lösningar för att få ett stopp för den här konflikten som inte bara leder till fruktansvärt mänskligt lidande, utan även är en stark grogrund för terrorism.

Annons
X

Läs även

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X