Annons

”Detta är början på en svältdöd för ärorika NKS”

Foto: Tomas Oneborg

Drömmen om det högspecialiserade sjukhuset som en kronjuvel i landstingets sjukvård är falsk. Rutinsjukvård är ett omistligt fundament i varje sjukhusorganisation, skriver Michael Broomé, överläkare och docent.

Under strecket
Publicerad

När sjukhusledningen meddelar att vi ska spara in på fikabröd och växelsamtal känns det som ett hån. De flesta av oss i vårdpersonalen arbetar med de sjuka patienterna, forskning och undervisning och har inte haft någon del i de många dåliga beslut som lett fram till den nuvarande situationen. Nu väntar dessutom varsel av läkare och undersköterskor på det nya sjukhuset.

Ett universitetssjukhus är en mycket komplex organisation och ingen enskild människa har kunskap om alla medicinska, ekonomiska och organisatoriska aspekter på den sjukvård, forskning och utbildning som bedrivs. Många beslut har fattats av respektlösa politiker som saknat även de mest basala kunskaper om sjukhusets olika funktioner. Okunnighet är kanske en förutsättning när någon väljer att göra så stora förändringar som på NKS. Personer med djupare insikter skulle ha visat större respekt för de befintliga arbetsformerna.

Annons
Annons
Annons