Annons
X
Annons
X

Detroit vann Stanley cup

Svensklaget Detroit med lagkaptenen Nicklas Lidström och Henrik Zetterberg i spetsen har erövrat Stanley cup-pokalen. Laget besegrade Pittsburgh med 3-2 i den sjätte matchen i finalserien.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)
Henrik Zetterberg och Nicklas Lidström firar segern i Stanley cup.
Henrik Zetterberg och Nicklas Lidström firar segern i Stanley cup. Foto: JASON COHN/REUTERS

Nicklas Lidström blev därmed den förste europeiske lagkapten hittills att vinna Stanley cup. Lidström fick lyfta bucklan efter en rafflande finalserie mot Pittsburgh, som slutade med att Red Wings vann med 4-2 i bäst av sju matcher.

– Det känns fantastiskt. Det är extra kul att vi är så många svenskar i laget, det ger en speciell känsla att vi kan fira tillsammans, säger Tomas Holmström efter segern.

Det var Detroits fjärde Stanley cup-seger på elva säsonger. Dessutom är årets lag det lag som vunnit Stanley cup med flest antal européer i truppen.

Annons
X

Henrik ”Zäta” Zetterberg avgjorde den sjätte finalen mot Pittsburgh med sitt 3-1-mål - och fick pris som den mest värdefulla spelaren i slutspelet.

– Det här är enormt, vrålade ”Zäta” efter slutsignalen i matchen som slutade 3-2.

Det var egentligen aldrig något snack. Detroit var det bättre laget genom hela finalserien mot Pittsburgh Penguins - och bäst av dem alla var Henrik Zetterberg.

I boxplay avvärjde han ett 3 mot 5-läge, i powerplay spelade han fram Brian Rafalski till 1-0 och med lika många man på isen satte han själv den avgörande 3-1-pucken.

– Det är helt fantastiskt. Det har varit en lång resa, och det här är det största jag varit med om. Helt klart. Det kommer att ta ett tag innan det smälter in, sade Zetterberg efter sin succématch - och succésäsong.

De två poängen i matchen gjorde att han passerade Pittsburghs Sidney Crosby i poängligan, på samma poäng (27) men med fler gjorda mål (13), och Zetterberg var med det den viktigaste spelaren i slutspelet.

Han blev den andra svensken genom tiderna, efter Nicklas Lidström (2002), att vinna Conn Smythe trophy som slutspelets främste.

Men i den sjätte finalen blev det onödigt spännande. Vid ställningen 3-1 blev Red Wings Jiri Hudler utvisad och Pittsburgh kunde etablera ett tryck. Med 1.27 minuter kvar fick Marian Hossa också in reduceringen till 2-3.

I färskt minne hade spelarna då den snöpliga förlusten från match fem då Pittsburgh kvitterade med 35 sekunder kvar.

– Det var en brutal förlust för oss. Men vi visste att vi skulle kunna vinna om vi spelade som vi brukar. Vi kom hit med bra självförtroende och en grym inställning.

Pittsburgh var dock ännu en gång millimeter från att kvittera i slutsekunderna, men pucken gled längs med mållinjen och ut. Därmed fick Nicklas Lidström, som den förste europeiske lagkaptenen, lyfta bucklan.

Och Zetterberg blev euforisk.

– Vi visste att det skulle bli tajt in i slutet. Vi var väldigt glada att vi hade ett två måls övertag. De fick till en farlig chans, men när jag tittade upp efter den såg jag att tiden hade gått ut. Då var jag en lycklig man, sade Zetterberg.

– Stanley cup är viktigare än Conn Smythe. Men det är klart att jag är glad över det priset, det är alltid kul att få uppskattning, även om det här är en lagseger. Men mest av allt vill jag säga att det är en ära att få spela i det här laget. Det roligaste av allt är att få vinna med dem.

Kan du jämföra den här segern med OS-guldet?

– Det går inte att jämföra, det är en så kort turnering och det här är en hel säsong. Men jag kan säga att jag är ganska stolt över att ha båda.

Vad ska du göra nu?

– Det blir fest när vi kommer hem till Detroit, och sedan ska jag vila ett tag. Det kommer att bli en fantastisk sommar i alla fall.

Kommer Stanley Cup-bucklan till Njurunda?

– Ja, den kommer ju att vara i Sverige ett tag så det lär den hinna med.

Pittsburgh TT-Reuters

Annons
Annons
X

Henrik Zetterberg och Nicklas Lidström firar segern i Stanley cup.

Foto: JASON COHN/REUTERS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X