Annons

Detroit – stad i spillror

Grävmaskinen rullar sakta fram över den slitna gräsmattan, stannar vid sitt mål och lägger klorna mot dess tak. Fem minuter senare är avrättningen av ett hus, som allra mest är ett vittne om de senaste årens kris i USA, fullbordat. Detroit 2011 är på väg ner – hus för hus – för att skapa en ny framtid.

Under strecket
Publicerad

10 000 hus ska rivas på 4 år. Michael Hicks är en av de som utför jobbet.

Foto: AXEL ÖBERGBild 1 av 8

Maria Mercado.

Foto: AXEL ÖBERGBild 2 av 8

De övergivna husen rivs snabbt.

Foto: AXEL ÖBERGBild 3 av 8

Regina Klann.

Foto: AXEL ÖBERGBild 4 av 8

David Klann.

Foto: AXEL ÖBERGBild 5 av 8

John George.

Foto: AXEL ÖBERGBild 6 av 8

En övergiven byggnad i Detroit.

Foto: AXEL ÖBERGBild 7 av 8

Olga Stella.

Foto: AXEL ÖBERGBild 8 av 8

DETROIT I asfalten har ett barn ristat in namnet Jamaul. Som ett spår av en svunnen tid fylld av drömmar, av människor som såg en framtid i området. Nu, i korsningen av Reno Avenue och Liberal Street, finns ingenting som kan sprida någon glädje eller tro på framtiden. Av tio existerande hus är enbart fyra bebodda. Resten är övergivna, stundtals bostäder för hemlösa. Dessutom ligger två hus redan i spillror, ytterligare ett om vi inkluderar den 65 kvadratmeter stora bostaden, som fanns nyss, för bara några minuter sedan. Nu ligger det allra mest där som ett bevis på en stad i fritt fall, påskyndat av finanskrisen och den så frenetiskt kämpande bilindustrin. Arbetsledaren Michael Hicks kan inte prata om sitt arbete utan att sänka rösten och fylla den med sorg.

– Allt det här, säger han och slår ut med armarna. Det känns bara för jävligt. Men det måste göras, vi måste riva Detroit innan vi kan bygga upp staden igen.

Annons
Annons
Annons