Annons
X
Annons
X
Konst
Recension

Transmigration Detaljer fångar mörk historia

”Transmigration”, 2013. (Detalj.)
”Transmigration”, 2013. (Detalj.) Foto: GALERI NORDENHAKE

Transmigration

Genre
Installation
Var
Galeri Nordenhake

T o m 20 december

**På sin första **utställning hos Galleri Nordenhake på sex år visar Ann Böttcher sina skickliga teckningar av granar. Granen har genom hennes finstilta penna och inkännande öga fått karaktär och temperament, den är så mycket mer än bara ett träd. De blir mer som porträtt där de sitter lite sporadiskt på tomma, slitna gamla bokhyllor.

Den konstiga hängningen måste i all rimlighet betyda något, men vad? Det visar sig att hyllorna är reliker från ett utrymt bibliotek i Svolvær i nordligaste Norges yttersta utkant.

**Varje träd **markerar sin ursprungliga utsikt, det vill säga: stod man på biblioteket och tittade vid just en särskild hylla såg man just det trädet. Porträtten blir tecken och ledtrådar. Men också historiska minnesmärken, nu är alla granarna nedhuggna. Man såg också något annat från hyllorna – nämligen Gestapos högkvarter.

Annons
X

Böttcher har i andra sammanhang uppmärksammat liknelsen mellan den tyska armén och granskog. Ju längre in i utställningen vi når, desto närmare kommer vi andra världskriget och ockupationen av Norge.

Den ena ledtråden landar i nästa paradox. Militärens uniformer och kanonuppskjutningsplatser förvandlas i Böttchers tolkning till en vävd och virkad trasmatta. Inte bara det, när textilverket hängde på krigsmuseet i Svolvær var det en portal för andar. I ett brev kan vi följa hur intendenten uppmärksammade ökad aktivitet av oförklarliga händelser. Hilma af Klints spirituella tradition med cirklar och andar vävs ihop med världshistoriens trauman.

I utställningen utspelas en rafflande historia, från andra världskriget till textilkonstens historia och teoribildning. Samtidigt är det lite tomt, och det beror inte bara på den avskalade installationen – stora hyllor, skickliga teckningar och textilverk till trots. Det här utspelas i Svolvær och utanför sitt sammanhang på ett galleri i Stockholm, går något av dynamiken förlorad. När den spirituella portalen fråntas sin uppgift flyr andarna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  ”Transmigration”, 2013. (Detalj.)

  Foto: GALERI NORDENHAKE Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X