Annons
X
Annons
X

Det vore olyckligt att öka beroendet av kärnkraft

REPLIK TILL CARL B HAMILTON | FÖRNYBAR EL OCH STÄNGNINGEN AV BARSEBÄCK

Klimatkrisen gör att det krävs höga svenska ambitioner för vindkraftsutbyggnaden, biokraftvärmen och omställningen av transportsektorn.

EU har därför krav på Sverige att nå 49 procent förnybar energi till år 2020. Men den enda åsikt Carl B Hamilton torgför på SvD Brännpunkt 4/2 är att framtiden ligger i ett ökat kärnkraftsberoende.

Vindkraftsutbyggnaden ska stoppas och förståelsen för vikten av klimatinvesteringar och energieffektiviseringar saknas. Att som Hamilton jämföra statistik med enskilda så kallade våtår inom vattenkraften understryker det oseriösa förhållningssättet.

Annons
X

Han blandar också bort korten om exportsiffrorna: av de 148 TWh el som producerades i Sverige 2004 gick exempelvis hela 2 TWh på export.

Sverige är idag ett av världens mest kärnkraftberoende länder. Kärnkraften kommer därför att utgöra en stor del av vår elproduktion för en lång tid.

Men att kraftigt öka det beroendet vore olyckligt. Ny kärnkraft är dessutom dyr och tar lång tid att bygga.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Uppemot 30 miljarder kronor var priset på den nya finska reaktorn. Inklusive förseningskostnaderna så här långt närmar sig priset 60 miljarder kronor. Då pratar vi om problemen med en enda reaktor i vårt grannland.

  Är det någon som hittills har sett en ekonomisk analys för de tio nya reaktorer som skulle uppföras i Sverige, än mindre hur dessa ska betalas?

  Att ytterligare bygga ut elnäten till övriga Europa skulle pressa upp de svenska elpriserna för svensk industri. Där vill vi socialdemokrater se ett helt annat fokus på den nordiska marknaden.

  Vi vill säkra konkurrenskraftiga elpriser för svensk industri. Till exempel var Barsebäck 2, som producerat mellan 2 och 4 TWh per år, vid stängningen 2005 med råge ersatt genom 4,8 TWh ny förnybar el.

  Det nåddes genom de gröna certifikaten, en reform som folkpartiet var emot.

  Att nu äventyra potentialen och investeringsviljan för den kraftiga utbyggnad av vindkraft och förnybar el från skogen och jordbruket som snabbt kan ge tillförsel av el i Sverige är inte bra för vare sig energiomställning, elpriser eller jobb.

  MONA SAHLIN

  partiledare (s)

  TOMAS ENEROTH

  energipolitisk talesman (s)

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X