Annons

Kim Salomon:Det visuella genomslaget

Muren som under 28 år delade Berlin försvann när frihetslängtande östtyskar 1989 gick lös på den med släggor och spett. Men den finns ändå kvar – som skärvor, souvenirer och bilder. Medievetaren Sunil Manghani gör en kritisk analys av olika bilder av murens fall.

Under strecket
Publicerad

I de tidiga morgontimmarna söndagen den 13 augusti 1961 vaknade Berlins invånare av slammer och buller. Dolda av mörkret hade tusentals östtyska militärer och poliser påbörjat byggandet av muren och på mindre än 24 timmar delades Berlin i två hälfter. På den tidigare demarkationslinjen mellan öst och väst placerades betongstolpar och taggtråd. Byggprojektet var väl förberett, planerat in i minsta detalj, och genomfördes målmedvetet med stor effektivitet och grundlighet. Muren sicksackade sig över spårvagnsspår och vägar, delade en kyrkogård och gick rakt genom ett hus. Västberlin förvandlades till en isolerad ö i DDR, en förseglad stadshalva.

Byggandet av muren var den ultimata manifestationen av det kalla krigets ideologiska och politiska uppdelning av världen i två hälfter. Sovjetväldet stod starkt, kanske starkare än någonsin förr eller senare. Det var Sovjetunionen och inte USA som fyra månader tidigare hade skickat upp världens första bemannade rymdfarkost. Supermakten i öst hade muskler och kontroll över teknologisk know-how. Blicken var riktad mot framtiden.

Annons
Annons
Annons