Annons

Det vilda Kanada

I Bella Coola möter Stilla havet British Columbias bergiga vildmarker. Här har indianer levt isolerade under årtusenden. Så sent som på 1950-talet var den enda vägen hit med häst eller båt, numera tar man sig ända upp i bergen med helikopter.

Under strecket
Publicerad
Foto: STEVE OGLEBild 1 av 4

Lokalbefolkningen samlas på dinern. Flera är ättlingar till de norska nybyggarna som kom hit i slutet på 1800-talet.

Foto: MAGNUS WISTRÖMBild 2 av 4

British Columbias bergiga vildmarker sträcker sig så långt man kan se och västerut slingrar sig fjordarna in från Stilla havet.

Foto: STEVE OGLEBild 3 av 4

Bella Coola har en av världens högsta koncentrationer av grizzlybjörnar.

Foto: STEVE OGLEBild 4 av 4

Våren har kommit till Bella Coola, det är april månad och grizzlybjörnarna har börjat vakna. Solen lyser åter upp dalgången efter några dagars nederbörd. Högt ovanför har helikoptern nått toppen av Grand Montets. Molnen har skingrats och den nyfallna snön ligger orörd och väntar. Tillsammans med den fransk-kanadensiska bergsguiden Matt Valade gör vi oss redo att lägga morgonens första spår i den nyfallna snön.

Berget är inte helt olikt sin franska namne, där övre delen är täckt av en glaciär. I hög fart gör vi stora svängar nerför bergssluttningen, där den torra snön längst upp snart övergår till krämig vårsnö. Inte ett skidspår i närheten.

Annons
Annons
Annons