Annons

”Det verkligt billiga flygets tid är förbi”

När världen hämtar sig ur coronapandemin kommer flygbranschen ha stöpts om i grunden, skriver debattören.
När världen hämtar sig ur coronapandemin kommer flygbranschen ha stöpts om i grunden, skriver debattören. Foto: Johan Nilsson/TT

Det plötsliga sammanbrottet för transportflödet ger bryskt besked om vad som kan bli vår framtid. Återgången till det som är historiens normala – en fossilfri tillvaro, skriver Björn Forsberg, författare och miljöforskare.

Under strecket
Publicerad

Aldrig tänkte jag att det skulle gå så snabbt. Det var bara en månad sedan. Världen var sig ännu lik. Miljoner svenskar såg fram emot sin årliga sportlovsresa. Andra var på väg till ännu ett affärsmöte i Bryssel, New York eller Johannesburg. Över himlen avtecknade luftkorridorerna sitt vanliga plockepinn skapt kring jäkt, plikt och simpla lustar.

Bara en månad sedan. Min nya bok med titeln ”Fartrusiga” hade just kommit från tryck. Med sitt budskap om att vår massmobila tidsålder lever på lånad tid kunde den säkert kännas i otakt med det mesta. Ändå har vi på bara några veckor kastats in i något starkt påminnande om den framtid boken tecknar. En värld av drastiskt inskränkt mobilitet. En värld som plötsligt ter sig mer avlägsen än helt nyss.

Annons
Annons
Annons