Annons
X
Annons
X

Det våras för utemöblerna

I vår möblerar vi trädgården med möbler som påminner mer om vardagsrumsmöbler än om traditionella utemöbler. Stilen är ombonad och loungeinspirerad, ett slags blandning mellan minimalism och romantik.

– Gungstolar, tresitssoffor och sektionssoffor för 10-15 personer går som tåget, säger Thomas Pettersson, en av delägarna till Ekerö möbler.
Teak, som varit det populäraste materialet under många år, får nu konkurrens av nya material. Aluminium, betong och hularofiber är några exempel.
– Visst säljer vi fortfarande teakmöbler, men trenden går mot mindre underhållskrävande material som går att spola av med högtryckstvätt. Vi har inte tid att ta in och ut möblerna och därför måste de vara lättskötta, säger Thomas Pettersson.
Dagens moderna planlösningar är ofta öppna och kök och vardagsrum flyter ihop. Altanen eller balkongen blir en förlängning av lägenheten och en behaglig tillflyktsort från vardagsstressen.
– Vi intresserar oss allt mer för inredning och uterummet är inget undantag, säger Thomas Pettersson.

Allt fler får tillgång till inglasad balkong eller altan, vilket tillåter helt nya typer av utemöbler.
– Material som rotting, flätade snören och plastremsor kommer stort, säger Anders Hansson på Slottsträdgården Ulriksdal.
Den minimalistiska trenden är på väg bort inomhus, men i trädgården dröjer den sig kvar.
– Grunden är minimalistisk, men kan gärna piffas upp med dynor i starka färger som cerise, lime, turkos och ockra.
Aluminium väger lite, är rostfritt och lättskött, men dyrt att framställa. Betong är tungt och klumpigt att hantera. Anders Hansson tror därför mest på hårdträ och på den odlade varianten, som man kan köpa med gott samvete utan att riskera att bidra till skövlingen av de tropiska regnskogarna.

Bland nya material vill Thomas Pettersson framhäva hularofiber, ett stryktåligt och färgbeständigt material som kräver minimal skötsel. Dock vill han höja ett varningens finger för kopior som inte håller lika hög kvalitet som originalet.
– De kan smälta i solen, bli statiska och dra åt sig damm och smuts.
– Eftersom marknaden för utemöbler fortfarande inte är så märkesfixerad gäller att du får vad du betalar för. Högre pris ger högre kvalitet, säger Thomas Pettersson.

Annons
X

Eva Syrén på Julie & Clark hittade inte den utemöbel hon sökte och byggde därför en egen. Resultatet blev kombinationssoffan Ute, som enkelt kan byggas om till exempelvis hörnsoffa och divan. Med madrasser och kuddar i olika färger kan soffan sedan stylas efter tycke och smak.
– Folk vill flytta ut vardagsrummet i trädgården och får inspiration från semesterresor till länder som Marocko och Thailand. Hemma vill vi skapa vår egen beachlounge, där vi kan krypa upp bland sköna, stoppade dynor. Möblerna är ganska enkla medan dynorna och kuddarna blir pricken över i:et.
– Innerstadsborna är trendigast och vill ha hareminspirerat med brända färger, medan jag säljer mycket bruna och blå plymåer till dem som bor i Brommas funkishus.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X