Annons

Det våras för företagsobligationer

I mars var det kris. Under ett par dramatiska veckor, när covid-19-pandemin tog fart på allvar, gick det knappt att prissätta svenska företagsobligationer.

Nu är det full fart på marknaden igen, med ökat intresse från sparare, normaliserade räntenivåer och en våg av emissioner från företag.

Under strecket
Joakim Goksör / TT
Publicerad

Google-ägaren Alphabet tog upp obligationslån för tio miljarder dollar (nästan 90 miljarder kronor) i måndags, med rekordlåga räntor på flera löptider. Arkivbild

Foto: Mark Lennihan AP/TT

Kredithanteringsföretaget Intrum tillhör de större företag som i sommar har utnyttjat lägre ränteläge på företagsobligationer och tagit ett nytt mångmiljardlån. Arkivbild

Foto: Henrik Montgomery/TT

Finansinspektionen (FI) kallade till ett krismöte med fondförvaltare i mars. Förvaltarna pressades där till att stoppa handel med andelar i vissa företagsobligationsfonder, då det hade blivit svårt att sätta priser på tillgångarna.

Beslutet var omstritt, särskilt bland fondförvaltare. Många tyckte det var för svepande och att nedstängningen kom för sent för att ha någon effekt.

Annons
Annons
Annons