Det våras för de introverta – eller?

PODD | 22 september. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras avskildhet. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras det faktum att pandemin har jagat iväg många av oss, bort från kontoren och hem, där vi nu sitter i avskildhet och har våra möten på distans.

Vissa tycker att det här är alldeles fruktansvärt, de saknar den sociala samvaron och atmosfären som uppstår tillsammans med andra, de känner sig mindre kreativa, mindre engagerade, och längtar nästan paniskt tillbaka till fikarasterna, småpratet och morgonmötena.

Andra andas ut i det här nya normalläget. Man får vara ifred, man får fokusera på att utföra sitt arbete utan att bli avbruten av andras artighetsfraser, plötsliga ljud, tillrop och utrop. Man behöver inte fara runt som en skållad råtta för att hitta någonstans att föra samtal i avskildhet.

I sitt förra nummer hade tidningen The Economist en artikel om kontorets framtid, som lyfte fram många fördelar med hemifrånarbete. Det gör människor gladare och mer produktiva. Mycket av fördelarna kretsar kring möjligheten till lugn och ro – och också kring att slippa ägna sig åt pendling, något som Stanfordforskare i en studie från 2004 kallade för “en av de minst njutbara aktiviteter människor regelbundet ägnar sig åt.”

Men allt är inte bara frid och fröjd. Det finns företag som testat storskaligt distansarbete förut, men valt att gå tillbaka till kontorsarbete. Yahoo är ett exempel, och där fastslogs i läckt internkommunikation att “några av de bästa besluten och insikterna uppstår i diskussioner i korridorer och fikarum, möten med nya människor och spontana sammankomster med kollegor”.

Så hur är det egentligen? Är våra kontor förändrade för all framtid, eller kommer allt att bli som förut så fort pandemin är över? Och om distansarbetet nu ökar, vad kan chefer, HR-personer och organisationer då göra för att det ska fungera så bra som möjligt?

Ledarsidans Jesper Sandström diskuterar med Linus Jonkman, flitigt anlitad föreläsare, författare och organisationsutvecklare, som jobbat med HR-frågor och skrivit ett par böcker om just introversion, samt Stefan Söderfjäll, doktor i psykologi vid Umeå Universitet och verksam vid Evidensum, som jobbar med att få ut mer forskningsbaserad psykologi och metodik i arbetslivet.

Efter reklamen visas:
Det våras för de introverta – eller?
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons